Rahanpesuvyyhti Pohjanmaalla: Huijarit pesivät suomalaisfirmojen kautta miljoonia euroja – rahat päätyivät ulkomaille

15:06
Rahanpesun likaista maailmaa puitiin Markkinaraati-ohjelmassa.

Pohjanmaalla on selvitetty miljoonien eurojen rahanpesukokonaisuus, tiedottaa poliisi.

Tapauksessa on kyse noin 4,3 miljoonan euron rikollisesti hankitusta rahamäärästä, joka pestiin suomalaisten yhtiöiden kautta. Ulkomailta tulleet rahat siirrettiin Suomen kautta edelleen ulkomaisille tileille Aasiassa ja Euroopassa.

Rahat hankittu huijauksin

Rahat oli huijattu yhtiöiltä sähköpostitse lähetetyillä pyynnöillä, joilla luotettavan oloisia osoitteita ja viestejä käyttäen oli rahat huijattu vääriin yhtiöihin ja väärille tileille.

Ensimmäinen tietoon tullut tapaus sattui viime kesäkuussa, kun keskipohjanmaalaisen yrityksen tilille huijattiin ulkomailla toimivalta yritykseltä 4 miljoonaa euroa. Viranomaiset onnistuivat takavarikoimaan rahasummasta noin 3,5 miljoonaa euroa ennen sen siirtämistä eteenpäin.

Toinen tapaus tuli ilmi tutkinnan yhteydessä. Tässsä tapauksessa Helsinkiin rekisteröidylle yritykselle oli siirretty ulkomailta vastaavalla tavalla yli 300 000 euroa. Nämä rahat siirtyivät suoraan eteenpäin ulkomaille, eikä niitä saatu takavarikkoon.

Yritykset antoivat verkkopankkitunnukset palkkiota vastaan

Yhtiöt oli hankittu rahansiirtoja varten. Niiden omistajille oli väitetty rahansiirtojen olevan laillisia ja liittyvän esimerkiksi ulkomaisiin pelivoittoihin. Rahan vastaanottamisesta oli luvattu heille palkkiot, mitä vastaan omistajat luovuttivat yhtiöiden verkkopankkitunnukset rahansiirtelyä varten.

Poliisissa on asiassa useita epäiltyjä, joista yksi on yhä vangittuna. Hänen epäillään hankkineen suomalaisia yrityksiä ja niiden pankkitilejä sekä verkkopankkitunnuksia rikoksia varten. Kaikki epäillyt ovat suomalaisia miehiä, joista osa asuu Keski-Pohjanmaalla, osa Etelä-Suomessa ja yksi ulkomailla.

Poliisi varoittaa suomalaisia sotkeutumasta vastaaviin rahanpesuvyyhteihin. 

– Kannattaa pidättäytyä ottamasta vastaan omalle tai yrityksen pankkitileille rahasuorituksia palkkiolupauksista huolimatta, jos rahan alkuperästä ei ole tietoa tai rahan lähettäjä ei muuten kykene luotettavalla tavalla antamaan selvitystä rahan laillisesta alkuperästä, poliisi toteaa tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja