Vanhuksia törkeästi huijannut rikollisliiga jäi kiinni Espanjassa – takavarikkoon kymmeniä Rolexeja, arvokoruja ja tuhansittain käteistä: Näin Europol kuvailee ryhmän häikäilemätöntä toimintaa

Arvoesineiden varastamiseen erikoistunut rikollisliiga on saavuttanut laittomuuksillaan jopa miljoonan euron rikoshyödyn, Europol arvioi.

Yhteensä 42 romanialaista jäi kiinni Espanjan, Romanian ja Europolin viranomaisten tekemässä yhteisoperaatiossa helmikuun puolivälissä. Epäillyistä 38 otettiin kiinni Espanjanssa, kolme Romaniassa ja yksi Portugalissa.

Poliisiviranomaisen mukaan kyseessä oli järjestäytyneen rikollisuuden verkosto, jonka jäsenten uhreiksi on joutunut pääasiassa vanhuksia.

Pidättettyjen joukossa on myös liigan päätekijäksi epäilty henkilö.

Tuhansittain käteistä ja koruja

Poliisit takavarikoitavat epäiltyjen hallusta yhteensä 66 arvokelloa, joista 25 oli Rolex-merkkisiä. Lisäksi viranomaiset takavarikoivat arvokkaita koruja ja yli 40 000 euroa käteistä.

Europolin arvion mukaan rikoksilla on saavutettu yli miljoonan euron rikoshyöty.

Rikollisryhmä toimi pääosin Espanjassa. He valikoivat kohteekseen ikäihmisiä ja harhauttivat heitä erilaisin tekniikoin.

Varkaat saattoivat lähestyä arvokoruja- ja kelloja käyttäviä vanhuksia yliystävällisesti ja pyrkiä läheiseen fyysiseen kontaktiin. Koruja on napattu esimerkiksi halausten yhteydessä.

Kun varastetut esineet on saatu haltuun, varkaat ovat paenneet lähistöllä odottavaan pakoautoon.

Vaihtelivat aluetta

Europol kuvailee ryhmän toimintaa erittäin tuottoisaksi ja liikkuvaiseksi.

Ryhmän on arvioitu iskeneen pelkästään Espanjan Malagan alueella noin sata kertaa viime vuoden aikana. Varkaat ovat pysyneet yhdellä alueella noin neljästä viiteen päivää kerrallaan.

Rikollisliigalaisten epäillään majoittuneen sisämaassa. Aamuisin ryhmän jäsenet ovat lähteneet noin sadan kilometrin säteellä sijaitseviin rannikkokaupunkeihin etsimään varastettavaa ja siirtyneet muutaman päivän päästä toiselle alueelle.

Europolin mukaan varastetut arvoesineet tai niistä saadut käteiset on lähetetty liigan johtohahmoille Romaniaan.

Lue myös:

    Uusimmat