Rikkakasvien tappaja Roundup todettiin aiheuttaneen miehen syövän – kyseessä toinen vastaava tuomio Yhdysvalloissa

San Franciscossa Yhdysvalloissa liittovaltion valamiehistö on antanut päätöksensä, jonka mukaan rikkakasvien torjunta-aine Roundup aiheutti miehen syövän. Päätös voi vaikuttaa merkittävästi tuleviin tuomioihin vastaavanlaisissa tapauksissa,


Päätös oli NPR-julkaisun mukaan yksimielinen. Valamiehistön päätöksen mukaan Roundup aiheutti 70-vuotiaan miehen imusolmukesyövän. New York Timesin tietojen mukaan vuonna 2015 syöpädiagnoosin saanut mies oli käyttänyt Roudupia rikkakasvien torjuntaan 26 vuoden ajan. 

Kyseessä on toinen kerta Yhdysvalloissa, kun oikeudessa on nähty yhteys hyönteismyrkyn pääraaka-aineen, glyfosaatin, ja syövän välillä. Valamiehistön mukaan Roundupilla oli ”merkittävä rooli” miehen sairastumisessa.

Toinen tapaus Yhdysvalloissa vuoden sisällä

MTV Uutiset kertoi viime syksynä, että viime elokuussa niin ikään San Franciscossa toinen valamiehistö katsoi, että Roundup ja sen ammattikäyttöön tarkoitettu versio Ranger Pro vaikuttivat merkittävästi siihen, että yhdysvaltalainen 46-vuotias mies sairastui syöpään. Kyseisellä kerralla yhtiö määrättiin useiden kymmenien miljoonien dollarien korvauksiin. 

Elokuisen tuomion mukaan Monsanto tiesi tai sen olisi pitänyt tietää, että sen tuotteet ovat vaarallisia ja sen olisi pitänyt varoittaa asiasta. Viime kesäkuussa lääkejätti Bayer osti Monsanton.  

Bayer on julkaissut Twitterissä tiedotteen oikeuden päätöstä koskien. Juttu jatkuu upotuksen jälkeen. 

Tiedotteessa Bayer kertoo olevansa pettynyt oikeuden päätökseen. Yhtiön mukaan se seisoo vankasti sen takana, että glyfosaatti ei aiheuta syöpää. 

Myös EU pohtinut glyfosaatin kohtaloa

Yhtiötä vastaan on nostettu satoja samanlaisia syytteitä. Yksistään San Franciscossa vireillä on yli 750 tapausta lääkeyhtiönä tunnettua Bayeria vastaan.

Glyfosaatin käyttö on herättänyt runsaasti keskustelua myös Suomessa ja Euroopassa. Vuonna 2017 EU uusi rikkakasvien torjuntaan käytetyn aineen luvan jatkaminen viidellä vuodella, eli seuraavan kerran asiaa käsitellään EU:ssa vuonna 2022. 

Lue myös:

    Uusimmat