Rike vesillä voi käydä kukkarolle: Huolimattomuudestakin voidaan rangaista – tällaisia summia pienestäkin töppäilystä saattaa joutua maksamaan

Uuden vesiliikennelain myötä liikennerike vesillä voi käydä kukkarolle.

Vesiliikenteessä tuli voimaan kesäkuun alussa uusi vesiliikenteen liikennevirhemaksujärjestelmä, liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo verkkosivuillaan.

– Vesiliikenteen liikennevirhemaksun suuruus on vähintään 70 euroa, mutta enintään 120 euroa. Ankarin liikennevirhemaksu voidaan määrätä vesikulkuneuvolla tehdystä nopeusrajoituksen rikkomisesta, Traficomin kokoamassa tietopaketissa todetaan.

Uusi laki mahdollistaa liikennevirhemaksun

Vesikulkuneuvon päällikölle voidaan Traficomin mukaan määrätä seitsemänkymmenen euron suuruinen liikennevirhemaksu, jos päällikkö tahallaan tai huolimattomuudesta jättää noudattamatta esimerkiksi vesikulkuneuvon varusteista annettuja säännöksiä, vesikulkuneuvon ankkurointia ja kiinnittämistä koskevia säännöksiä tai valojen, merkkikuvioiden tai ääni- ja valomerkkien käyttöä koskevia säännöksiä.

Vesiliikenteen liikennevirhemaksu on osa kesäkuun alussa voimaan tullutta uutta vesiliikennelakia.

Vakavammista rikkeistä rangaistuksena sakko

Traficom kertoo, vastaedes liikennevirhemaksu on seuraamus hallinnollisesta vesiliikennerikkomuksesta. Sen rinnalla säilyy sakko, joka on rangaistus vakavammista ja moitittavammista teoista.

– Uuden vesiliikennelain tullessa voimaan erilaisia vesikulkuneuvon päällikön yleisiä rikkomuksia, vesiliikenteen nopeusrajoitusten rikkomisia ja rekisteröintirikkomuksia käsitellään kiinteämääräisillä liikennevirhemaksuilla. Näiden lisäksi vähäistä vakavammat varustepuutteet, meriteiden sääntöjen noudattamatta jättäminen sekä vakavammat ylinopeusrikkomukset tulevat rangaistavaksi vesiliikennerikoksena, Traficomin kertoo.

Traficomin mukaan vesiliikenteen liikennevirhemaksu voidaan määrätä vesikulkuneuvon päällikölle, vesikulkuneuvon omistajalle tai haltijalle taikka vesikulkuneuvon tai moottorin valmistajalle, maahantuojalle, myyjälle, korjaajalle tai muulle vastaavaa toimintaa harjoittavalle elinkeinonharjoittajalle.

– Jos liikennevirhemaksu määrätään useammasta kuin yhdestä vesiliikennerikkomuksesta, korotetaan rikkomuksesta seuraavaa ankarinta liikennevirhemaksua 40 eurolla. Korotus on kertaluonteinen. Esimerkiksi vesikulkuneuvon päällikölle voidaan määrätä nopeusrajoituksen rikkomisesta 120 euron liikennevirhemaksu. Tätä liikennevirhemaksua korotettaisiin 40 eurolla, jos vesikulkuneuvon päällikkö ei ole huolehtinut siitä, että vesikulkuneuvossa ei ole mukana esimerkiksi käsisammutinta, joka on asianmukaisesti tarkastettu, Traficom kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat