Riittääkö halukkaita reserviläisiä Nato-tehtäviin? Liitto: "He ovat kyselleet jo"

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen uskoo, että vapaaehtoisia reserviläisiä riittää Nato-tehtäviin 2:48
Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen uskoo, että vapaaehtoisia reserviläisiä riittää Nato-tehtäviin.

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen kommentoi MTV Uutisille ministeri Häkkäsen ehdotusta reserviläisten lähettämisestä Naton valmiusjoukkoihin.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi maanantaina valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa, että Suomi tulee todennäköisesti lähettämään Naton valmiusjoukkoihin reserviläisiä. 

Nenonen kertoo, että suomalaisia on ollut jo pitkään kriisinhallintatehtävissä.

– Meillä on Euroopan unionin nopean toiminnan joukkoja, joissa on reserviläisiä. Tällä hetkellä ministeriössä ja puolustusvoimissa käynnistetään suunnittelutyötä. Uskon, että löytävät sieltä hyvän pohjan tähänkin, Nenonen sanoo. 

Hän uskoo, että vapaaehtoisia reserviläisiä riittää myös Suomen ulkopuolella oleviin Nato-tehtäviin. 

– Meillä on nyt jo palautteita reserviläisiltä. He ovat innokkaina ilmoittautuneet ja kyselleet jo, että milloin näihin tehtäviin pääsee.

Nenosen mukaan suomalaisilta reserviläisiltä löytyy monenlaista osaamista. Reserviläisliitossa on Nenosen mukaan erittäin osaava ja ammattitaitoinen henkilöstö. 

– Suomalaista reserviosaamista kelpaa muille maille näyttää, Nenonen sanoo.

Häkkäsen mukaan valmiusjoukot olisivat lähtökohtaisesti valmiudessa kotimaassa.

–  Valmiusjoukkojen palvelussuhteen ehdot on selkiytettävä. Lähtökohtaisesti, ainakin alkuvaiheessa, reserviläisten osallistuminen valmiusjoukkoihin perustuu vapaaehtoisuuteen. On selvää, että ilmoittauduttuaan valmiuteen ei vapaaehtoinen reserviläinen voi jättäytyä pois joukkonsa harjoituksista tai operaatioista, Häkkänen sanoi puheessaan. 

– Tätä varten asevelvollisuuslakia on todennäköisesti uudistettava ja varmistettava valmiussitoumuksen juridinen velvoittavuus, hän jatkoi.

Häkkänen lisäsi pyrkimyksenä olevan, että reservijoukkojen osallistumisen perusteet olisivat säädösvalmistelun osalta valmiina vuoden 2025 alkaessa.

– Nato-Suomen yksi keskeinen tehtävä on, että kykenemme osoittamaan, että Suomi kykenee myös tuottamaan turvaa muille Nato-maille. Se on keskeinen kysymys, jolla osoitamme muille maille, että myös Suomea tullaan auttamaan, että me voimme auttaa muita maita, Häkkänen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat