Riitelettekö jatkuvasti kotitöistä ja vastuista? "Vauva-avioehto" voisi auttaa – tästä on kyse

Aino synnytti tyttärensä 17-vuotiaana 4:33
Vuonna 2000 Ainosta tuli pienen tyttövauvan äiti. Hän oli tuolloin 17-vuotias.

"Vauva-avioehto" on sopimus, jossa listataan kunkin vanhemman velvollisuudet.  Vaikka sopimus kuulostaa kovin viralliselta, joidenkin asiantuntijoiden mukaan se on harkitsemisen arvoinen ajatus.

Uusi vauva tuo paitsi loputtomasti iloa, myös roppakaupalla työtä perheeseen. Nyt osa vanhemmista onkin lähtenyt mukaan uuteen ilmiöön, jossa lasta varten kirjoitetaan "vauva-avioehto", kertoo Good Morning America.

"Kirjoitimme kaiken ylös"

Yksi sopimukseen päätyneistä on amerikkalainen Melissa Biggs. Melissalla on parin toisen lapsen hoidosta kirjallinen sopimus aviomiehensä kanssa.

– Meillä oli erilaisia odotuksia sen suhteen, miten asiat pitäisi hoitaa. Kirjoitimme kaiken ylös, jotta kummankin osapuolen odotukset olisivat selkeät, Melissa kuvailee.

Töitä jaettiin esimerkiksi vanhemman sukupuolen ja mieltymysten mukaan. Melissan vastuulla on maidon pumppaaminen, miehen vastuulla maitopumpun puhdistaminen. Melissa tekee ruoat ja pesee lattiat, mies pyykkää ja tiskaa.

Sopimuskaan ei voi ennustaa kaikkea

Vaikka sopimus voi kuulostaa kovin viralliselta, joidenkin asiantuntijoiden mukaan se on harkitsemisen arvoinen ajatus.

– Uusi vauva on ehkä suurin elämänmuutos, jonka pari voi käydä läpi, sanoo life coachina toimiva Vanessa Petronelli.

Sopimuksen teossa pitäisi kuitenkin ottaa huomioon, ettei kaikkea voi ennustaa. Liian jäykät sopimukset voivat johtaa riitoihin, kun yksi joutuu esimerkiksi kiireen vuoksi hoitamaan "toiselle kuuluvaa" työtä.

– Mitä tapahtuu, jos yksi osapuoli ei voi kunnioittaa omaa osaansa sopimuksesta? Jos hän onkin myöhässä tullessaan töistä kotiin? Tai toinen vanhemmista kamppailee henkisten tai fyysisten haasteiden kanssa? Petronelli pohtii.

Tavoitteena kaikille hyvä mieli

Kummankin parisuhteen osapuolen tulisi osallistua sopimuksen tekemiseen sen sijaan, että yksi vain "laatii säännöt" ja toinen allekirjoittaa ne. Kummankin vanhemmat ja vauvan tulee jäädä sopimuksessa "voitolle" – sopimuksen tekemisestä tulee tulla hyvä ja iloinen olo sen sijaan, että joku kokee jäävänsä paitsi.

Melissan mukaan hänen suhteensa mieheen on sopimuksen teon jälkeen parantunut, koska kumpikin tietää nyt, mitä odottaa.

– Kommunikaatiomme paranee jatkuvasti, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat