Riitauttaako juoksija Caster Semenya CAS:n hylkäyksen?

Caster Semenya uuteen ennätykseen 600 metrillä 4:00
Videolla Caster Semenyan ennätys 600:lla metrillä.

Keskimatkojen juoksijalla Caster Semenyalla on 30 päivää aikaa päättää, riitauttaako hän Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n tuoreen päätöksen. CAS hylkäsi Semenyan vetoomuksen, joka liittyy naisten testosteronitasoihin yleisurheilussa.

Semenyalla on mahdollisuus valittaa hylkäyksestä Sveitsin liittovaltion tuomioistuimeen. Osa asiantuntijoista arvelee, että eteläafrikkalainen juoksija saattaisi valittaa hylkäyksestä myös Euroopan yhteisön tuomioistuimeen.

Semenya ja Etelä-Afrikan yleisurheiluliitto valittivat Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n säännöstä, joka asettaa testosteronirajat naisten 400 metrin ja 1500 metrin välisille juoksumatkoille.

Voidakseen jatkaa uraansa kaksinkertaisen olympiavoittajan ja kolminkertaisen maailmanmestarin tulisi käyttää lääkitystä, joka alentaa testosteroniarvoja.

28-vuotias Semenya voisi halutessaan jättää lääkityksen pois ja siirtyä 1500 metriä pidemmille matkoille, sillä testosteronirajat eivät ulotu niihin asti. Usein keskimatkajuoksijat siirtyvät lähestyessään 30-vuoden ikää pidemmille matkoille.

Sen osalta, että CAS teki ison päätöksen valituksen hylkäämiseksi, mutta kuitenkin myönsi tietynlaisen "syrjinnän tiettyjä naisia kohtaan", voidaan ajatella, että kyseisen asian käsittely on vasta alussa.

Lue myös:

    Uusimmat