Riistasuunnittelija: Toimi näin, jos kohtaat suden

Suteen törmääminen metsässä on epätodennäköistä, mutta mahdollista. Lue, miten tilanteessa pitäisi toimia.

– On erittäin harvinaista, että ihminen kohtaisi suden luonnossa. Olen itse ollut 22 vuotta Suomen riistakeskuksen palveluksessa, asunut susialueella sekä käynyt katsomassa kymmeniä suden jälkiä sekä suden tappamia peuroja ja hirviä – ja nähnyt suden nolla kertaa, riistasuunnittelija Reima Laaja kertoo.

Viimeisimmän, helmikuussa 2014 tehdyn arvion perusteella Suomessa on 140–155 sutta.

– Siellä, missä on vakiintuneempi susireviiri, kohtaamisia voi tulla. Tällä hetkellä Suomessa on susilaumoja Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajoilla, Kainuun suunnalla sekä osassa Pohjanmaata. Yksinäisiä susia voi tietysti kulkea ihan missä vain.

– Jos ihminen ja susi kohtaisivat toisensa, niin todennäköisesti siinä tulisi lyhytaikainen pattitilanne, jonka aikana susi pysähtyy, katsoo kohti ja 99 tapauksessa sadasta pyörähtää ympäri ja lähtee matkoihinsa. Ensin se vain vähän aikaa ”mittailee” ennen kuin tajuaa, että kohde on ihminen. Eläintenhän voi olla vaikeaa hahmottaa liikkumatonta kohdetta, jos tuulesta ei sillä hetkellä saa vainua.

Sutta ei kannata tuijottaa suoraan takaisin, sillä yleensä eläimet kokevat silmiin katsomisen aggressiivisena.

Jos susi jää seuraamaan ihmistä, tilanteesta on viisasta perääntyä kääntämättä selkäänsä.

– Ennen kaikkea pitää antaa sudelle vaikka ääntä pitämällä viestiä siitä, että on ihminen. Pelottelu voi olla viisaampaa kuin rauhallinen juttelu.

– Seuraamisen tai kohti tulemisen voi laukaista esimerkiksi se, ettei tilanteessa ole pelkästään susi ja ihminen, vaan ihmisellä on koira mukana. Silloin susi alkaa keskittyä siihen koiraan. Siinä vaiheessa korottaisin ääntä ja huutaisin.

Pakoon ei kannata juosta.

– Se on yleensä kaikkien eläinten kanssa huono vaihtoehto, sillä se voi laukaista saalistusvietin.

– Puuhun susi ei osaa kiivetä, joten jos sinne vain itse pääsee, niin voi tietysti tehdä, Laaja naurahtaa.

Entä, jos susi todella hyökkää ihmisen kimppuun?

– Pitää panna vastaan loppuun asti. Ei siinä kannata alistua tilanteeseen, vaan sitten taistellaan ja väännetään ja mätkitään sillä, mitä käteen sattuu.

– Kuten sanottua, valtaosa susista kuitenkin väistää ihmistä. Lienee todennäköisempää joutua ison koiran kuin suden hyökkäyksen kohteeksi, Laaja toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat