Riikka Purran sanoille täystyrmäys: "Juuri se, mitä Venäjä toivoo"

Kansanedustaja: Riikka Purran lausunto on "häkellyttävä – olemme muuttumassa toisenlaiseksi yhteiskunnaksi" 0:59
Kansanedustaja: Riikka Purran lausunto on "häkellyttävä – olemme muuttumassa toisenlaiseksi yhteiskunnaksi".

Valtionvarainministeri Riikka Purran (ps.) lausunto rajan sulkemisesta on "häkellyttävä" ja "hurja", kansanedustajat sanovat Huomenta Suomessa.

Sunnuntaina Purra kirjoitti blogissaan, että koko itäraja on saatava kiinni. Tällä hetkellä itärajan rajanylityspaikoista on auki ainoastaan Lapissa sijaitseva Raja-Joosepin rajanylityspaikka.

– Meillä ei ole muita vaihtoehtoja. Mikään kikkailu rajalla ei auta. Uskon, että laillisuusvalvonta tulee ymmärtämään tilanteen kansallisen turvallisuuden näkökulmasta ja mahdollistamaan koko rajan sulkemisen. Mutta mikäli ei, poliittinen päätös on joka tapauksessa tehtävä, Purra kirjoitti blogissaan.

Purra siis katsoo, että itäraja täytyy voida sulkea laillisuusvalvoja näkemyksestä huolimatta.

"Olemme muuttumassa toisenlaiseksi yhteiskunnaksi"

Kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) mielestä Purran lausunto on "häkellyttävä".

– Varapääministeri, valtiovarainministeri ilmaisee, että poliittinen päätöksentekijä nousee suoraan lainsäädännön yläpuolelle. Tässä ollaan isossa asiassa kiinni koko Suomen oikeusvaltiokäsitteen kannalta, Kiljunen sanoo Huomenta Suomessa.

– Olemme muuttumassa aivan toisenlaiseksi yhteiskunnaksi, jossa poliittinen päätöksentekijä nousee lainsäädännön yläpuolelle, hän jatkaa.

Venäjä on järjestänyt maahanpyrkijöitä Suomen raja-asemille. Viime viikolla Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro totesi, että maahanpyrkijöitä on ollut varsin vähän.

– Jos tämä olisi Venäjän masinoima iso operaatio, nähtäisiin charter-lentoja kohteista, joissa on paljon pakolaisia. Libyasta, Turkista, Irakista, Syyriasta ja mahdollisesti monesta Afrikan maastakin, Kangaspuro katsoo.

"Juuri se, mitä Venäjä toivoo"

Kansanedustaja Kiljusen mukaan ihmisoikeuksia ja kansallista turvallisuutta ei pidä asettaa vastakkain, vaan niiden täytyy toimia käsi kädessä.

– Venäjä perustelee rajut ihmisoikeusloukkauksensa ja kansainvälisten sopimusten rikki menemisen omien turvallisuusetujensa maksimoimisella, Kiljunen sanoo.

Vasemmiston kansanedustaja Veronika Honkasalo puolestaan pitää Purra lausuntoja "hurjina".

Hyödyntävätkö perussuomalaiset vakavaa turvallisuuspoliittista tilannetta, jotta saadaan omia pitkäaikaisia tavoitteita läpi, Honkasalo pohtii.

– Pahinta olisi, että me romutamme oikeusvaltion ja heti kättelyssä ihmisoikeusvelvoitteet. Se on juuri se, mitä Venäjä toivoo, Honkasalo katsoo.

Turvapaikanhakijat pelinappuloina - pitäisikö kansainvälisiä sopimuksia päivittää? 10:02
Katso Veronika Honkasalon (vas.) ja Kimmo Kiljusen (sd.) haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat