Vuosikymmen historian julkisimmasta romahduksesta – Britney Spears vajosi lapsitähteydestä pohjalle, mutta voi nyt paremmin kuin koskaan

Tasan kymmenen vuotta sitten Britney Spears oli menettänyt lastensa huoltajuuden ja hänen miljoonaomaisuutensa oli James-isän hallittavana samalla, kun tähti itse taisteli päihdeongelmaa vastaan vieroituksessa.

Helmikuussa 2007 lapsitähtenä julkisuuteen noussut Britney Spears hakeutui vierotukseen mutta jätti laitoksen vain yhden hoitopäivän jälkeen. Hän marssi losangelesilaiseen kampaamoon ja valitti Eshter Tognozzille, että hänen hiustenpidennyksensä ovat liian kireät.

Spears halusi, että Tognozzi ajaa hänen hiuksensa kokonaan pois. Hän oli kyllästynyt siihen, että ihmiset koskevat häneen.

– Tietenkin yritin estää häntä. Sanoin, että ehkä hänellä on vain huono hetki, että huomenna tuntuisi erilaiselta, Tognozzi muisteli.

Mikki-klubista maailmantähdeksi

Kampaamossa vauhkona vieraillut Britney oli 25-vuotias maailmantähti, joka oli ollut julkisuudessa jo pitkälle yli vuosikymmenen ajan.

Spears esiintyi ensimmäisen kerran valtakunnallisessa televisiossa vain 11-vuotiaana ja vuotta vanhempana hän liittyi tähtikoneena tunnettuun The All New Mickey Mouse Club -ohjelmaan. Samasta ohjelmasta tähdeksi ovat nousseet muun muassa Spearsin entinen poikaystävä Justin Timberlake, Christina Aguilera ja Ryan Gosling.

Spears oli 17-vuotias, kun hänen esikoisalbuminsa ...Baby One More Time julkaistiin. Se rikkoi ennätyksiä ja nappasi kaksi Grammy-ehdokkuutta. Britney lähti maailmankiertueelle ja jatkoi satumaista menestystään kakkosalbumillaan Oops!... I Did It Again.

Spears julkaisi kolmessa vuodessa kolme albumia, joita myytiin kymmeniä miljoonia kappaleita. Laulajan kolmannella albumilla kuultiin kuitenkin jo hieman erilaista Britneytä. Levyn suurin hitti oli nimeltään I’m a Slave 4 You ja Spears kohautti esiintymällä MTV Video Music Awards -gaalassa elävän pytonin kanssa.

Tähän saakka Britney oli ollut amerikkalainen unelma. Huikean lahjakas ja täydellisen kaunis laulaja, naapurintyttö, joka muutti kullaksi kaiken, mihin koski. Spearsin imagoon kuului vahvasti myös kristilliset arvot ja etenkin neitsyys.

Kiltin tytön imago karisi viimeistään vuoden 2003 MTV VMA-gaalassa, kun Britney suuteli popikoni Madonnaa suorassa lähetyksessä. Pohjalle oli kuitenkin vielä pitkä matka.

Pika-avioliitto ja kaksi lasta

Tammikuussa 2004 Britney Spears yllätti kaikki marssimalla alttarille yhdessä lapsuudenystävänsä Jason Alexanderin kanssa Las Vegasissa. Yllätysliitto mitätöitiin 55 tuntia myöhemmin.

Spears tanssi häitään taustatanssijansa Kevin Federlinen kanssa vielä saman vuoden syyskuussa. Pari sai kaksi lasta nopeaan tahtiin. Esikoinen Sean Preston Federline syntyi syyskuussa 2005 ja toinen lapsi Jayden James saapui maailmaan muutamaa päivää ennen veljensä ensimmäistä syntymäpäivää, syyskuussa 2006. Marraskuussa Spears haki eroa Federlinesta.

Helmikuussa 2007 Spears ajeli hiuksensa ja tähden ahdinko paljastui koko maailmalle. Avioero astui voimaan heinäkuussa ja Spears menetti lastensa huoltajuuden Federlinelle lokakuussa.

Epäonnistunut comeback ja pakkohoito

Tasan kymmenen vuotta sitten Britney oli saavuttanut pohjan. Britneyssä kiteytyy se, miten julkisuus vaikuttaa julkisuuden henkilöihin. Britneyllä oli viharakkaussuhde huomioon ja lopulta sen paino murskasi hänet.

Associated Press -uutistoimistolta vuosi julkisuuteen palaverimuistio, josta selvisi, että Spearsin seuraamista varten oli palkattu 22 uutta viihdetoimittajaa. He olivat alkaneet valmistella myös muistokirjoitusta.

Spears järkytti niin faninsa kuin lastensuojeluviranomaiset ajamalla autoa pidellen muutaman kuukauden ikäistä esikoista sylissään. Surullisenkuuluisan kampaamoreissun jälkeen Britney hyökkäsi paparazzien kimppuun sateenvarjolla. Sen jälkeen hän kävi vieroituksessa ja osallistui muotikuvauksiin, missä hän antoi koiransa ulostaa lähes 7000 euron arvoisen iltapuvun päälle. Hän myös ajoi kolarin ja pakeni paikalta.

Britney nähtiin lukuisia kertoja menettämässä malttinsa ja huutamassa faneilleen. Itkuinen tähti paiskoi tavaroita ja sihisi raivoissaan, jos joku pyysi yhteiskuvaa. Hän oli ylimielinen ja vainoharhainen, ja laittoi välit poikki manageriinsa, perheeseensä, stylistiinsä ja jopa kuskiinsa.

Spearsin taustajoukkojen silmissä ongelmiin on tasan yksi ratkaisu – näyttävä comeback vuoden 2007 VMA-gaalassa.

Myöhemmin Simon Cowell on kuvaillut esitystä kolmeksi minuutiksi, joka olisi voinut päättää Spearsin uran lopullisesti. Spearsin veltto esitys sai murskatuomion.


Spearsilla oli yllään kimaltavat bikinit, joiden alta vilkkuivat hänen omat alusvaatteensa. Hänen omat hiuksensa olivat ehtineet kasvaa vain muutaman sentin, joten peruukki liimattiin hänen päähänsä.

Lehdistö oli armoton. The Washington Post linjasi, ettei Spears ollut valmis suoraan lähetykseen. The New York Times sanoi suoraan, että esitys oli kamala.

Comebackista tuli kivulias kuva 25-vuotiaasta kahden lapsen äidistä, joka käy läpi riitaisaa avioeroa ja ramppaa vieroituksessa.

Hämmentävää kyllä, jatkuvasta sekoilusta huolimatta Spearsin ura ei ollut hetkeäkään tauolla. Samaan aikaan, kun laulaja menetti lastensa huoltajuuden, hän julkaisi viidennen studioalbuminsa. Blackout palkittiin vuoden albumina ja Billboard julisti viime vuonna, että se on Spearsin uran paras levy.

Tammikuussa 2008 poliisi toimitti päihtyneen Spearsin sairaalahoitoon. Seuraavana päivänä oikeus eväsi laulajalta lastensa tapaamisoikeuden hätäistunnossa. Spears määrättiin psykiatriseen pakkohoitoon ja hänen isänsä James Spears määrättiin tämän valvojaksi. Isä ja lakimies Andrew Wallet ottivat vastuun Spearsin varoista.

Entisen managerin syytökset

Spearsin entinen manageri Sam Lufti penäsi tähdeltä maksamattomia korvauksia oikeudessa vuonna 2015. Oikeuden asiakirjoista kävi ilmi uusia tietoja Spearsin alamäen syvyydestä.

Luftin mukaan Spears ei kärsinyt ainoastaan mielenterveyden häiriöistä vaan myös päihderiippuvuudesta.  

Lufti väitti, että päihtynyt Spears nukkui yön parkkipaikalla, kun hän menetti poikiensa huoltajuuden. Spearsin perhe kiisti väitteet – heidän mukaansa Lufti oli se, joka Britneylle tarjosi huumeita.

Valoa tunnelin päässä

Kesällä 2008 Spears sai takaisin lastensa tapaamisoikeuden ja syksyllä hänen jättihitti Piece of Me putsasi palkintopöydät MTV VMA -gaalassa. Spears esitti gaalassa kappaleen Womanizer ja fanit huokaisivat helpotuksesta. Se oli esitys, jonka kaikki olisivat halunneet nähdä jo edellisvuona.

Spears julkaisi kuudennen albuminsa 27-vuotissyntymäpäivänään 2. joulukuuta 2008 ja vihdoin alkoi vaikuttaa siltä, että Spears selviää.

Elämänsä kunnossa

Vastoin kaikkia odotuksia, Britney sai asiansa kuntoon ja voi 36-vuotiaana kenties paremmin kuin koskaan. Fyysisesti nainen on elämänsä kunnossa ja hän jakaa faneilleen runsaasti kuvia perheestään, treeneistään ja arjestaan Instagramissa.

Spearsin omissa silmissä nuoruusvuodet olivat vaikean ahdistuksen värittämiä. Lapsesta saakka hänellä on ollut tunne siitä, että muut ihmiset testaavat häntä. Pienikin vastoinkäyminen sai hänen olonsa tukalaksi.

– Minun on pitänyt pitää taukoja urallani ja ottaa vastuu mielenterveydestäni. Tuohon aikaan paljon päätöksiä tehtiin puolestani, Spears kuvaili.

– Luulen, että olin aika erilainen ihminen nuorena. En tiennyt vaistonvaraisesti sitä, mikä on hyvää ja mikä väärin. Elämäni on paljon parempaa nyt. Kaksi lastani ovat muokanneet persoonallisuuttani, täyttäneet minut. Heidän ansiostaan en ole niin huolissani siitä, mitä minulle tapahtuu.

Lue myös:

    Uusimmat