Mediat: Tanskan poliisi teki useita pidätyksiä mahdollisen terroriuhan vuoksi – pääepäiltynä kolme syyrialaisveljestä, tämä tapauksesta tiedetään

Tanskan poliisi on pidättänyt useita ihmisiä terroritekojen suunnitteluun liittyen. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. 

Politiken-lehden mukaan Tanskan ja Saksan poliisi suorittivat yhteistyössä viikonloppuna suuren terrorisminvastaisen operaation Keski- ja Länsi-Sjellannissa, Tanskassa. 

Lehden mukaan seitsemän ihmistä pidätettiin Holbækin kunnassa lauantai-iltana. Heidät on määrä pitää pidätettyinä ainakin 2. maaliskuuta asti. 

Aiemmin operaation yksityiskohdat pidettiin tiukasti salassa, mutta tänään Tanskan turvallisuus- ja tiedustelupalvelu (PET) kertoi, että useita ihmisiä epäillään yhden tai useamman terrori-iskun suunnittelusta ja räjähteiden valmistamisesta. 

– Yksi henkilö on pidätetty Saksassa samaan tapaukseen liittyen. PET ja Saksan viranomaiset ovat tehneet hyvää ja tehokasta yhteistyötä, PET kertoo tiedotteessaan paljastamatta tarkemmin yhteistyön sisällöstä. 

Päätekijöiksi epäillään kolmea syyrialaisveljestä

Useat saksalaismediat kuitenkin kertovat, että nimenomaan Saksan viranomaiset antoivat pidätysmääräyksen kolmesta syyrialaisesta veljeksestä.

Heidän epäillään hankkineen suuria määriä kemikaaleja räjähteiden valmistusta varten. 

Veljeksistä kahden kerrotaan asuvan Tanskassa, ja räjähteiden valmistukseen tarvittavia välineitä löydettiin viikonloppuna kiinniottojen yhteydessä. 

Veljesten asunnosta Dessaussa Saksassa on löytynyt terroristijärjestö Isisin lippu.

Terroriteon valmistelu kävi ilmi vihjeestä 

Der Spiegelin mukaan tapaus sai alkunsa, kun Saksan poliisi sai viime viikolla vihjeen, jonka mukaan yksi syyrialaisista veljeksistä oli ostanut epäilyttäviä kemikaaleja puolalaiselta jälleenmyyjältä. 

Saksalaislehden mukaan mies oli tilannut viisi kiloa rikkiä ja viisi kiloa alumiinijauhetta veljelleen Saksaan Dessauniin. 

Kun asunnossa tehtiin etsintöjä, Tanskan kansallinen yleisradioyhtiö DR:n mukaan poliisit eivät löytäneet varsinaisia pommintekovälineitä. Sen sijaan he löysivät saksalaisasunnosta terroristijärjestö Isisin lipun sekä Koraanin, jossa oli merkattuna kohtia, jotka koskevat taistelua uskottomia vastaan. 

Selvitystyön jälkeen viranomaiset pyysivät pidättämään Tanskassa asuvat veljekset. 

Lauantai-iltana Tanskassa tehtiin kaikkiaan seitsemän pidätystä. 

– Heitä syytetään siitä, että he ovat hankkineet aineosia ja komponentteja räjähteiden ja aseiden valmistukseen tai he ovat olleet muuten osallisia tapaukseen, tiedotteessa sanotaan. 

Oikeudenkäynnit suoritetaan suljetuin ovin

Tapauksen oikeudenkäynnit käydään suljetuin ovin, eikä tapauksesta toistaiseksi kerrota enempää. Niin syyttäjien, puolustusasianajajien kuin poliisinkin on käsketty olla antamatta kommentteja medialle. 

Epäiltyjen nimiä ei ole julkistettu, eikä niitä ole löydettävissä asiakirjoista, jotka Politiken sai oikeudenkäynteihin liittyen. 

Tietojen mukaa kaikkiaan 13 henkilöä – heistä kahdeksan miestä ja viisi naista – pidätettiin viikonlopun aikana. Kun otetaan huomioon Saksassa tehty pidätys, kaikkiaan tapaukseen on liitettynä 14 henkilöä. 

Maanantai-iltana järjestetyissä kuulusteluissa kävi ilmi, että ainakaan kuutta epäiltyä vastaan ei ole riittävästi todisteita, jotta heidät voitaisiin pitää tutkintavankeudessa. 

Toistaiseksi ei tiedetä, mikä olisi ollut suunnitellun iskun tai iskujen kohteena. PET pitää tapauksesta lehdistötilaisuuden huomenaamuna. 

– Tapaus valitettavasti osoittaa, että Tanskaan kohdistuva terrorismin uhka on edelleen vakava, maan oikeusministeri Nick Hækkerupin kommentoi tapausta. 

Lähteet: Reuters, Politiken, DR

Päivitys kello 20.46: Juttua täydennetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat