Mainos

Republikaanit julistivat Bushin vaalien voittajaksi

Republikaanit pitävät ehdokastaan Georg W. Bushia Yhdysvaltain presidentinvaalin voittajana. Bushin vaalikampanjan tiedotuspäällikkö on ilmoittanut, että äänten tarkistuslaskenta Floridassa on vahvistanut Bushin voittaneen vaalit.

Samalla republikaanien tiedotuspäällikkö kehotti demokraattien Al Gorea harkitsemaan uudelleen uhkailuja oikeusjutuilla.Bushin johto on kutistunut entisestään Yhdysvaltojen presidentin vaaleissa. Floridan osavaltion ääntenlaskenta on kahta piirikuntaa vaille valmis ja ehdokkaiden välinen ero on supistunut pariin sataan ääneen.

Kun 67 piirikunnasta 66 on laskenut äänensä uudelleen, on Bush nuoremmalla 229 äänen johto Goreen.

Kun äänistä oli laskettu reilu puolet, Bushin johto näytti varmalta mutta laskennan lopussa Gore on kirinyt lähes rinnalle. Uuden presidentin nimi selvinnee siis vasta useiden päivien kuluttua, sillä ratkaisu jää postiäänten varaan. Vaalin lopullinen tulos saattaa viivästyä entisestään, sillä vaatimukset uudesta äänestyksestä ovat kiihtyneet Floridassa. Osa äänestäjistä sanoo äänensä menneen väärälle henkilölle, koska äänestyslippu oli niin sekava. Vaali on poikinut jo useita oikeusjuttuja.

Gorenkampanjapäällikkö vaati, että neljän Floridan piirikunnan äänet on laskettava vielä kertaalleen ja tällä kertaa käsin. Puolue tukee myös kansalaisten aloitteita viedä vaaliepäselvyydet oikeuteen.

Buchanan tukee Gorea

Al Gore

Palm Beachin piirikunnassa uudelleenlaskenta toi Gorelle 751 ja Bushille 108 lisä-ääntä. Tässä eivät kuitenkaan ole mukana ne 19 000 ääntä, jotka hylättiin jo ennen laskentaa, koska niissä oli - ilmeisesti äänestyslipun vaikeaselkoisuuden vuoksi - äänestetty useampaa kuin yhtä ehdokasta.

Oikeistolaisen uudistuspuolueen ehdokas Pat Buchanan arveli, että useimmat hänelle Palm Beachin piirikunnasta tulleista 3 407 äänestä oli tarkoitettu Gorelle. -En halua ääniä, joita en saanut, enkä halua erehdyksessä annettuja ääniä. Buchanan viittasi Palm Beachissa käytetyn äänestyslipun vaikeaselkoisuuteen ja siihen, ettei hän käynyt vaalitaistelua Palm Beachissa.

Lakimiehiä Floridaan

USAn presidenttitaistelu tiivistyy

Ensimmäisessä laskennassa vajaan 1 800 äänen verran hävinnyt Gore ei aio tunnustaa häviötään heti, vaikka Bush julistettaisiin myös uuden laskennan voittajaksi. Gore on lähettänyt Floridaan joukon lakimiehiä selvittämään, antaako äänestysprosessi aihetta oikeusjuttuihin ja koko vaalin kyseenalaistamiseen.

Gore sanoi Tennesseessä, että vaalin tuloksen kiistattomassa selvittämisessä on tärkeintä koko prosessin oikeudenmukaisuuden varmistaminen. Hän vakuutti samalla, että lopputuloksesta riippumatta vallanvaihto Yhdysvalloissa tulee tapahtumaan järjestäytyneesti ja demokraattisesti.

Floridan kuvernööri Jeb Bush sanoi uskovansa veljensä Georgen voittoon, mutta vetäytyi samalla vaalin tuloksen vahvistavasta lautakunnasta mahdollisten puolueellisuussyytösten välttämiseksi. Maanlaajuisesti Gore sai noin 150 000 ääntä enemmän, mutta tällä ei ole merkitystä, koska kunkin osavaltion voittaja saa taakseen kaikki osavaltion valitsijamiehet.

Rasismiepäilyjä

Mustat kritisoivat Floridan vaalia

Hillsboroughin piirikunnassa Floridassa mustat äänestäjät valittivat puolestaan joutuneensa käännytetyksi ääniuurnilta muun muassa siksi, että heidän rotunsa oli merkitty vaaliasiakirjoihin väärin.

Mustien etujärjestön NAACP:in johtaja Kweisi Mfume on pyytänyt oikeusministeriötä tutkimaan valitukset. Republikaanipoliitikko William Bennet ennusti, että ratkaisu lykkääntyy Floridan vaalien laillisuutta koskevan kiistan takia.

-En rohkene uskoa tämän ratkeavan nopeasti, kun kaksi entistä ulkoministeriä ja 60 lakimiestä ovat lentäneet tänne kilpaa, entinen opetusministeri arvioi tv-haastattelussa. Hän viittasi siihen, että Bush on lähettänyt ex-ministeri James Bakerin ja Gore Warren Christopherin Floridaan katsastamaan tilannetta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.