Renny Harlinista julkaistaan elämäkerta syksyllä: "Perhettä ja läheisiä ystäviä lukuun ottamatta moni ei minusta tiedä paljoakaan"

Renny Harlin herkistyi Luokkakokous 3:n kuvausten lopun häämöttäessä:"Nämä näyttelijät ovat kuin perhettä" 8:07
Vuosia ulkomailla asunut ohjaaja Renny Harlin liikuttui lähes kyyneliin muistellessaan ikimuistoista kesää Suomessa.

Suomen kansainvälisesti menestynein elokuvaohjaaja Renny Harlin kertoo elämästään ja urastaan lokakuussa 2021 ilmestyvässä elämäkerrassa. Teoksen kirjoittaa toimittaja-tietokirjailija Veli-Pekka Lehtonen ja sen kustantaja on Tammi.

Renny Harlin on elokuvien tuotoissa mitattuna kautta aikain menestynein suomalainen elokuvaohjaaja. 1990- ja 2000-luvuilla hän ohjasi useita kansainvälisesti menestyneitä Hollywood-elokuvia, joista muun muassa Cliffhanger – kuilun partaalla sai useita Oscar-ehdokkuuksia. Viime vuosina Harlin on työskennellyt Euroopassa ja Kiinassa ja tekee elokuvia jälleen myös Suomessa.

Elämäkerrassaan Harlin kertoo urastaan Hollywood-hierarkian yläportailla, mutta palaa myös kaiken alkuun – aikaan, jolloin hän odotti tuntemattomana suomalaisena mahdollisuuttaan maailmantähtiä vilisevässä Los Angelesissa. Hän pohtii kirjassa myös henkilökohtaisen elämänsä vaiheita sekä sitä, mitkä asiat hän kokee elämässään arvokkaiksi ja tärkeiksi.

– Elämäkerran kirjoittaminen on häkellyttävä konsepti. Olen suurimman osan elämästäni elänyt julkisuudessa, mutta perhettä ja läheisiä ystäviä lukuun ottamatta moni ei minusta tiedä paljoakaan. Tuntuu itsekeskeiseltä avautua maailmalle omista kokemuksistaan ja mietteistään kulissien takana. Olen tuntenut Veli-Pekka Lehtosen pitkään ja pidän hänestä ihmisenä ja arvostan kirjoittajana. Kun hän ehdotti tarinani sovittamista kirjan kansien väliin, tuntui ajankohta ensimmäistä kertaa oikealta. Vaikka monella tapaa koen itse, että suurimmat haaveeni ja kunnianhimoisimmat suunnitelmani ovat vasta edessäpäin, uskon, että nyt on hyvä puhua menneestä, ollessani samalla elämäni tärkeimpien päätösten ja unelmieni toteutumisen kynnyksellä. Toivon, että matkani huippuineen ja laaksoineen voi olla inspiraationa muille unelmoijille, jotka heräävät jokaiseen päivään sydän odotusta ja uskoa täynnä, kertoo Renny Harlin.

– Renny Harlin on tähän asti kieltäytynyt elämäkerroista, joten olen erittäin iloinen, että vaativa tehtävä lopulta uskottiin minulle. Kirjan teko ei ole ollut helppoa, sillä tunnemme Rennyä lähinnä lööpeistä. Kuka oli se nuorukainen, joka matkusti YYA-Suomesta Hollywoodiin rahattomana taideopiskelijana ja poseerasi pian punaisella matolla maailmantähtien kanssa? Olen saanut tutustua Rennyyn ja nähdä maailman, jossa supertähdet juhlivat keskenään ja samalla taistelevat menestyksestä armottomasti. Tulossa on siis kirja erikoisesta ihmisestä ja poikkeuksellisesta elämästä, josta meillä muilla ei ole ollut aavistustakaan, pohtii teoksen kirjoittaja Veli-Pekka Lehtonen.

Lue myös:

    Uusimmat