Reino Savukoski etsii taas kadonnutta Saku Inomaata – Kihlatun elämä romahti katoamiseen: "Pakko vain elää tämän kanssa"

Saku Inomaa katosi lauantaina 16. toukokuuta 2015 matkalla mökiltä Hämeenlinnan Rimmilästä kotiin Helsinkiin.

Viimeinen havainto 40-vuotiaasta Inomaasta tehtiin Tervakoskella, jossa hän jäi iltapäivällä kello 13 maissa pois bussista, vaikka hän oli ostanut lipun Iittalasta Helsinkiin asti. Tämän jälkeen hänestä ei ole varmoja havaintoja.

Inomaata on etsitty useasti kahden ja puolen vuoden aikana, mutta viime viikonloppuna tunnettu kadonneiden etsijä Reino Savukoski palasi jälleen Tervakosken maisemiin etsimään Inomaata.

– Omaiset ovat pyytäneet minua aikaisemmin häntä etsimään, ja menin sinne nyt omasta halustani jatkamaan. En tosin pystynyt etsimään kuin lauantain, koska olen niin kipeänä, Savukoski kertoo.

Savukoski kävi nyt tarkistamassa paikkoja, joista selvännäkijä oli aiemmin kertonut Inomaan äidille. Mitään ei kuitenkaan löytynyt.

– Jos ruumis on maastossa, siitä on jäljellä enää luita ja eläimet saattaisivat käydä siellä ruokailemassa. Sellaisessa paikassa, missä on ruumis, on yleensä kymmeniä eläinten jälkiä, Savukoski tietää.

Savukoski ihmettelee, miten Inomaa on voinut kadota niin jäljettömiin.

– Todennäköisintä on kuitenkin, että hän on jossain maastossa.

Saku ei palannutkaan kotiin

Inomaan kihlattu Minna Vuorinen ei enää osallistu puolisonsa etsintöihin. Alkuvaiheessa hän oli aina mukana, kun suuretsintöjä järjestettiin vapaaehtoisvoimin.

– Paljon häntä etsittiin ja karttojen kanssa mentiin tuntitolkulla ristiin rastiin Tervakoskea. Enää en pysty osallistumaan etsintöihin, koska se on liian raskasta minulle.

– Pelko siitä, että hän löytyy maastosta, on liian suuri. En halua löytää häntä sieltä, vaan haluan pitää sen kuvan hänestä, mikä minulle jäi. Haluan muistaa hänet sellaisena elävänä ihmisenä, Vuorinen sanoo.

Saku ja Minna ehtivät tuntea toisensa runsaat kaksi vuotta ja seurustella lähes saman verran. Kihloihin rakastunut pari meni 9. huhtikuuta 2015, vain runsas kuukausi ennen Sakun katoamista. Pariskunta asui vielä erillään, mutta käytännössä he olivat lähes koko ajan yhdessä Minnan asunnolla.

– Katoamista ennen Saku oli pari päivää perheensä mökillä, joka oli hänen lapsuudenkotinsa. Sakun piti palata silloin lauantaina kotiin minun luokseni, mutta hän ei koskaan tullut, Vuorinen kertoo.

Kihlattu jätti viestin asunnolle

Juuri ennen kotimatkaa vähän puolenpäivän jälkeen Saku soitti Minnalle ja kertoi olevansa tulossa. Hän kertoi myös, että puhelimesta on akku aivan loppu.

– Odotin häntä ja tiesin, että hänellä menee muutama tunti. Aloin ihmetellä kolmen aikaan iltapäivällä, kun häntä ei kuulu. Soitin hänen äidilleen, joka kertoi Sakun nousseen bussiin. Sakun puhelin oli tuolloin jo kiinni.

Viiden aikaan Minna lähti käymään Sakun asunnolla. Hän näki heti, että asunnossa ei ollut käyty muutamaan päivään.

– Jätin hänelle viestin pöydälle, että ottaa heti yhteyttä, kun tulee kotiin. Kirjoitin, että olemme huolissamme.

Sakusta ei koskaan kuulunut mitään. Omaiset ottivat jo viikonloppuna yhteyttä poliisin ja virallinen katoamisilmoitus tehtiin maanantaina 18. toukokuuta.

Ei mitään syytä kadota

Poliisitutkinnassa selvisi, että Saku oli jäänyt pois bussista moottoritien varrella Tervakosken kohdalla.

– Siinä pysäkillä oli noussut matkustajia kyytiin ja yhtäkkiä nainen bussissa oli huutanut kuljettajalle, että takaosassa joku ihminen haluaa ulos. Mies oli mennyt ulos ja jäänyt bussipysäkin taakse, kun auto jatkoi matkaa, Vuorinen tietää.

Kihlattu arvelee, että Saku sai bussissa paniikkikohtauksen.

– Hän sai välillä kohtauksia, ja olen ajatellut, että se on ollut mahdollista tuossa tilanteessa. Mielestäni se on ainoa vaihtoehto, koska ei hänellä ollut mitään syytä jäädä siihen. Hänellä ei ollut mitään kiinnekohtaa tuohon paikkaan.

– Yksin matkustaminen ahtaassa tilassa on voinut laukaista paniikkikohtauksen. Joskus hän sai sellaisen metrossa, mutta sain hänet rauhoitettua, Vuorinen kertoo.

Ajoittaisia paniikkikohtauksia lukuun ottamatta Saku oli terve. Iloinen ja ulospäinsuuntautunut ihminen.

Kihlattu ei usko, että Saku olisi kadonnut tahallaan.

– En todellakaan usko, että hän olisi tehnyt sitä minulle ja äidilleen. Hänellä ei ollut mitään syytä sellaiseen. Meillä oli kaikki todella hyvin ja sen takia sitä kysyy joka päivä, että miksi näin tapahtui.

Taiteellisuus yhdisti paria

Minna ei osaa kuvitella, mitä Sakulle on tapahtunut, mutta ajan kuluessa hän on joutunut ajattelemaan myös sitä, että Saku on todennäköisesti kuollut.

– Toivon, että hän ainakin löytyy, on sitten elossa tai missä kunnossa tahansa. Epätietoisuudessa eläminen on kauheinta, mitä olen ikinä joutunut kokemaan, kihlattu sanoo kyynelten seasta.

Itku on edelleen erittäin herkässä, kun Minna puhuu Sakusta.

– Hän on minun mieheni. Meidän yhteiset kaksi vuotta olivat elämäni parasta aikaa. Saku oli upea persoona, taiteellinen ihminen, joka opetti minulle todella paljon.

Inomaa työskenteli taustanäyttelijänä Kansallisoopperassa, ja Vuorinen kävi usein katsomassa hänen näytöksiään.

– Minä olen hyvin musikaalinen ja se yhdisti meitä.

Rakas kissa jouduttiin lopettamaan

Viimeinen konkreettinen elävä muisto Sakusta oli hänen kissansa Muusa, joka jäi Minnalle katoamisen jälkeen.

– Jouduin lopettamaan kissan aivan äskettäin. Se on ollut todella iso ja raskas asia. Kissa oli viimeinen elävä asia, jota Saku on hoivannut, huolehtinut ja koskettanut. Muusa oli Sakun silmäterä 20 vuoden ajan ja erittäin rakas hänelle.

Sakun katoamisen jälkeen Minna on selviytynyt vain päivä kerrallaan.

– Odotan koko ajan, että asia saataisiin jotenkin päätökseen. Minun on ollut pakko vain elää tämän kanssa, mutta se on ollut todella raskasta. Onneksi on sukulaiset ja ystävät apuna.

Minna on pitänyt yhteyttä myös Sakun sukulaisiin ja viimeksi kesällä hän vietti aikaa Sakun äidin ja suvun kanssa.

– Ehdimme kokea paljon yhdessä. Hyviä muistoja jäi paljon.

Huivi löytyi, mutta omistajaa ei tiedetä

Sakusta ei ole yhtään varmaa havaintoa sen jälkeen, kun hän jäi pois bussista. Yksi havainto on pyörää taluttavasta, tuntomerkkeihin sopivasta miehestä Ryttylän suunnalta katoamisillalta, mutta sitä ei ole saatu varmistettua.

Kesällä 2016 Janakkalan Leppäkosken hylätyltä mäkihyppytornilta löytyi mustavalkoinen palestiinalaishuivi, jonka kuviot täsmäävät huiviin, joka Sakulla oli yllään katoamishetkellä. Kihlattu ei kuitenkaan usko, että huivi oli Sakun.

– Se näytti niin uudelta kuvissa, ei lainkaan sellaiselta vanhalta mikä Sakulla oli.

Kihlattu tai Sakun äiti eivät koskaan nähneet huivia fyysisesti, sillä poliisi hävitti sen. Siitä Sakun äiti oli erityisen pahoillaan, koska hän olisi kaiken varalta halunnut säilyttää sen.

Sakun katoamisen myötä Minnan koko elämä romahti.

– Me olimme todella rakastuneita ja halusimme yhteisen tulevaisuuden. Toivon yhä, että hän olisi elossa jossain, vaikka se on epätodennäköistä. Missä ikinä hän onkaan, toivon, että siellä on valoa ja hän on onnellinen.

Kadonneiden etsijä Reino Savukoski suoritti etsintöjä myös myöhemmin kuolleena löydetyn Nelan katoamisessa. MTV oli mukana, kun Nelan ruumista etsittiin vedestä. Video alla:


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja