Mainos

Reiluakin kasvua kuntien yhteisöverotuloissa – katso oman kuntasi tilanne

Useat kunnat viime vuonna aiempaa enemmän yhteisöverotuloja, vaikka kerätyt yhteisöverot vähenivät.

Katso kartalta, saako kotikuntasi aiempaa enemmän vai vähemmän yhteisöverotuloja

Mitä tummeman sininen kunta on, sitä suurempi sen saama osuus yhteisöveroista oli viime vuoteen verrattuna. Punaisien kuntien saama yhteisöverotulot pienenivät viime vuoteen nähden.

Yhteisöt joutuivat maksamaan verovuonna 2014 tuloveroja yhteensä 4,4 miljardia euroa. Verokertymä laski vuoteen 2013 verrattuna 249 miljoonaa euroa, eli 5,4 prosenttia.

Yhteisöverojen määrä pieneni, koska verovuodesta 2014 alkaen yhteisöveroprosentti aleni 24,5 prosentista 20,0 prosenttiin.

Aiheutunut lasku oli kuitenkin arvioitua pienempi, koska yhteisöveroprosentin mekaanisesti laskettu alennus oli -18 prosenttia.

Kunnille suurempi osuus yhteisöveroista

Huolimatta verokannan pienenemisestä useiden kuntien saamat yhteisöveromäärät kasvoivat.

Tämä johtuu siitä, että kuntien osuus yhteisöverosta kasvoi 13,9 prosenttia. Se tarkoittaa sitä, että kerätyistä yhteisöveroista ohjataan aiempaa suurempi osuus kunnille.

Viime vuonna yhteisöveron jako-osuudet menivät siten, että valtio sai 68,16 prosenttia, kunnat 29,49 prosenttia ja seurakunnat 2,35 prosenttia yhteisöverotuloista. 

Kunnat saavat yhteisöveroa sen mukaan, missä kunnassa yrityksellä on henkilöstöä. Yhtiön maksamien yhteisöverojen kunnalle tarkoitettu osuus menee yhtiön kotikuntaan, mutta jos on yritys toimii usealla paikkakunnalla, ohjataan suurin osa yrityksen maksamista veroista sinne, missä henkilöstöä on eniten.

Monille pienemmille kunnille yhteisövero on merkittävä osa koko verokertymää. Parhaimmillaan yhteisöveron osuus kunnallisveron ja yhteisöveron yhteenlasketusta summasta on jopa yli viidesosa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.