Mainos

Reijo Ruokasen nettikolumni: Ministeri Lintilä toimi tyhmästi, mutta mikä oli syy?

Omat sidonnaisuudet kannattaa tunnustaa avoimesti. Olen Pekka Perän ystävä. Pekka perusti Talvivaaran ja johti yhtiötä, kunnes kaikki meni pieleen.

Pekka teki paljon virheitä, mutta vielä enemmän hän ja yhtiö tekivät oikeita asioita. Jos Talvivaara olisi saanut samanlaiset ympäristöluvat kuin kaivostoiminnan siltä perinyt Terrafame, Kainuussa pyörisi nyt kannattava kaivos.

Se sidonnaisuuksista.

Olin tyytyväinen, kun ministeri Mika Lintilä kertoi, että Terrafamelle on löytynyt kumppani ulkomailta. Valtion rahaa ei enää tarvittaisi. Työpaikat pelastuisivat. Jossain vaiheessa olisi luvassa valtiolle tuottoakin.

Reijo Ruokanen on Tekniikan Maailman, TM Rakennusmaailman ja Vauhdin Maailman vastaava päätoimittaja. Hän on MTV.fi:n vieraileva verkkokolumnisti, joka ottaa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Ministeri Lintilän mukaan Terrafamelle oli tarjolla muitakin kumppaneita maailmalta, mutta valinta osui Trafiguraan.

Medialta kesti muutama tunti kaivaa esille tietoja, joiden mukaan Trafiguran tapa toimia on ollut kestämätön. Se on syyllistynyt vakaviin ympäristörikoksiin. Sitä epäillään lahjonnasta. Se on välittänyt pakotelistalla olevan venäläisen Rosneft-öljy-yhtiön tuotteita maailmalle. Trafigura vaikuttaa toimijalta, jonka kanssa ei kukaan vastuullinen halua tehdä yhteistyötä.

Mitä tähän sanoo ministeri Mika Lintilä? Hänen mukaansa Trafigura on nyt aivan erilainen yritys kuin ennen. Nykyisin se ei tee mitään arveluttavaa. Rikokset ja suhmuroinnit ovat vanhaa historiaa.Se on totta, että Trafiguran toiminnasta ei viime vuosilta ole löytynyt valtavasti kuonaa, vaikka Rosneft-yhteistyö ei herätäkään luottamusta. Ehkä asia on, kuten Lintilä väittää. Ehkä yhtiön kulttuuri on muuttunut.

Jos näin on, ministerin kannattaa pysähtyä pieneen palaveriin avustajiensa kanssa. Porukan kannattaa miettiä, miksi Trafiguran hämärästä historiasta ei kerrottu avoimesti tiedotustilaisuudessa, jossa yhteistyö julkistettiin. Uskoiko joku aidosti, että vanhat rikokset eivät tulisi julki? Oliko joku oikeasti niin hölmö?

Jos ministeri esikuntineen uskoi, että salassa pysyy, ainakin esikuntaa kannattaa vaihtaa. Voi olla, että noin pöhkölle poliitikollekaan ei ole hallituksessa tarvetta.

Entä, jos Lintilä esikuntineen ymmärsi, että rötökset tulevat julki? Entä, jos Lintilä päätti silti olla kertomatta?

Se osoittaisi täydellistä tilannetajun puutetta, joka voi johtua joko vuoren korkuisesta ylimielisyydestä tai erittäin hitaasta järjenjuoksusta tai molemmista.

Tai ehkä Lintilä valehteli, että tarjolla olisi ollut joku toinenkin yhteistyökumppani. Se selittäisi Trafiguran rötösten piilottelua hieman. Ehkä mistään muualta maailmassa ei löydy toista kumppania Terrafamelle, jonka aika alkoi käydä vähiin.

Ehkä Lintilä puhui totta, mutta hänelle oli syötetty pajunköyttä. Ehkä toista tarjokasta ei ollutkaan, vaikka ministerille niin oli kerrottu.

Ministerin olisi kannattanut sanoa suoraan, että Trafiguran jäljet haisevat, mutta nyt firma on kunnossa ja tämä oli paras tarjous.

Se olisi ollut fiksua toimintaa.

Reijo Ruokanen on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.