Mainos

Reijo Ruokasen kolumni: Olo paranee, kun naapuria lyödään

Professori Heikki Hiilamo on käynyt taas kerran tuloerojen kimppuun. Hiilamon mielestä niitä pitää pyrkiä alentamaan, vaikka tuloerot ovatkin Suomessa kansainvälisesti katsoen alhaiset ja ne ovat viime vuosina pienentyneet. 


Hiilamolla on selkeä taktiikka: tuloerot pienenevät, kun isompia palkkoja leikataan. Se, miten isotuloisten palkan leikkaaminen parantaa köyhän asemaa, jää Hiilamon pohdinnasta epäselväksi. Hän myöntää, että palkkakuri olisi vaikea toteuttaa yksityissektorilla, mutta aina joku konsti löytyy.

Hiilamon mukaan eläkeyhtiöt voisivat painostaa yrityksiä maksamaan johtajilleen pienempiä palkkoja.

Arvelen, että professori tarkoittaa sitä, että eläkeyhtiöillä on omistustensa kautta paljon valtaa monissa yrityksissä. Isona omistajana eläkeyhtiö voisi käyttää valtaa ja asettaa firman johdolle jonkin palkkakaton.

Hiilamo unohtaa, että eläkeyhtiöiden tehtävä ei ole vahtia tuloerojen kehitystä. Niiden yksiselitteinen tehtävä on taata tasainen tuotto eläkevaroille, jotta Suomen eläkejärjestelmä pysyisi pystyssä ja kykenisi maksamaan kohtuulliset eläkkeet. Siinä kaikki.

Professori myöntää, ettei palkkaleikkuri oikeasti kaventaisi tuloeroja, mutta ” kohtuullisuus voisi levitä ja johtaa laajempaan muutokseen palkkauksessa”.

Aivan. Juuri niin. Tietysti minkä tahansa yrityksen omistajat asettavat esimerkin saatuaan etusijalle sen, ettei pomoille maksetaan liikaa. Sivuseikka on, kuinka hyvän pomon saa.

Toinen tapa tasata tuloeroja on tietysti verotus, jota Hiilamo kiristäisi isopalkkaisilta. Jälleen kerran olennaista on se, että toiselta otetaan pois. Aivan varmasti se helpottaa köyhän oloa, kun tietää, että rikasta on rangaistu. Se panee vanhentuneen nakin maistumaan sisäfileeltä.

Oikeasti hieno tapa kaventaa tuloeroja olisi työllisyysasteen kohottaminen. Kaikkein köyhimpien tulotaso nousee hurjasti työpaikan myötä. Työllisyyden paraneminen nostaa työvoiman kysyntää. Silloin nousevat kaikkien palkat.

Mutta ei. Köyhien tulotason kohottaminen ei ole Hiilamon tavoitelistalla korkealla.

On paljon helpompi heikentää kuin parantaa. Ja maistuuhan se paremmalle. Siitä saivat. Isopalkkaiset.


Reijo Ruokanen on Tekniikan Maailman, TM Rakennusmaailman ja Vauhdin Maailman vastaava päätoimittaja. Hän on MTV.fi:n vieraileva verkkokolumnisti, joka ottaa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.