Ravitsemusterapeutti: Tällä ruokavaliolla paino putoaa ja rasva palaa nopeasti

Moni suomalainen on paraikaa laihdutuskuurilla, sillä laihdutussesonki on alkutalvella vilkkaimmillaan. Painonpudotuksessa onnistuu nopeasti muun muassa VLCD-menetelmällä eli "ene-dieetillä", neuvoo ravitsemusterapeutti.

Painonpudotukseen saa nopean, motivoivan alun VLCD-menetelmällä eli erittäin niukkaenergisellä ruokavaliolla, jossa päivittäinen energiamäärä jää alle 800 kilokaloriin.

Ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläisen mukaan painonpudotuksen aloittaminen on helppo toteuttaa esimerkiksi VLCD-valmisteilla, joista saa paitsi sopivan kalorimäärän, myös päivän vitamiinit ja kivennäisaineet. Tavallista ruokavaliota kevennetään noin viikon ajan ennen VLCD-tuotteiden käytön aloittamista, ja osan aterioista voi jo tässä vaiheessa korvata VLCD-valmisteilla. Myös lopettaminen tapahtuu siirtymällä asteittain normaaliin ruokavalioon.

– VLCD-dieetissä kaikki päivän ateriat korvataan siihen tarkoitetuilla valmisteilla, joiden lisäksi pitää juoda riittävästi kaloritonta nestettä, esimerkiksi vettä. Aterioiden välillä voi myös syödä vähäenergisiä kasviksia, neuvoo ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.

Koska VLCD-tuotteissa on riittävästi lihasten rakennusaineena käytettävää proteiinia, pystytään myös lihasmassan menetys VLCD-jakson aikana minimoimaan. Painonpudotus kohdistuukin hyvin rasvakudokseen, ei lihaskudokseen. VLCD-menetelmä on yksi suomalaisen Aikuisten lihavuuden Käypä hoito –suosituksen hoitomuodoista.

Kannattaako 5:2-dieetti?

Uusia dieettejä ilmestyy vähän väliä, ja viimeisin hitti, 5:2-dieetti, on saanut paljon huomiota julkisuudessa. 5:2-dieetti tarkoittaa sitä, että viitenä päivänä viikossa syödään normaalisti, mutta kahtena päivänä päivän kaloriannos jää naisilla 500 ja miehillä 600 kilokaloriin. Käytännössä tämä tarkoittaa noin neljäsosaa suositellusta, normaalista kalorimäärästä. ”Paastopäiviä” ei saa pitää kahtena peräkkäisenä päivänä.

– Vähäkaloristen päivien aikana saa syödä 500–600 kilokalorin edestä. Käytännössä tämä tarkoittaa pientä ateriaa, esimerkiksi kahta desilitraa kalakeittoa, paria ruisleipää sekä purkillista maitorahkaa ja marjoja. Näin pienestä ruokamäärästä ei kuitenkaan saa tarvittavaa määrää vitamiineja ja kivennäisaineita, Orreveteläinen varoittaa.

Hän muistuttaa myös, että jaksottaista paastoa on tutkittu vielä varsin vähän eikä 5:2-dieetistä ole tehty pitkäkestoisia, tieteellisiä tutkimuksia ihmisillä. Jos dieettiä kokeilee, kannattaa Orreveteläisen mukaan ottaa tueksi vitamiineja ja ravintoaineita sisältäviä ateriankorvikkeita.

– Päivittäiset 500–600 kilokaloria voi koostaa esimerkiksi 5-6 pussista VLCD-pirtelöitä, joissa on noin 100 kilokaloria per annos. Toinen vaihtoehto on nauttia päivän aikana kaksi ateriankorvikepatukkaa tai smoothieta, joissa on noin 200 kilokaloria per annos, sekä yksi VLCD-pirtelö. Jos päivän aikana syö sekä ateriankorvikkeita että VLCD-tuotteita, kannattaa ottaa myös ylimääräisiä vitamiineja ja kivennäisaineita tablettina.

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat