Pyhäjärven liikekeskus Woltin ravintola Namiskassa koettiin torstai-iltana jännittäviä hetkiä, kun rasvakeittimen vanha termostaatti ilmeisesti petti ja keitin ylikuumeni. Pelastuslaitos toimi nopeasti ja palo saatiin sammumaan, mutta palomestari Jarmo Myllymäki kiitteli jälkikäteen tiedotteessaan erityisesti esisammutustaitoja, jonka ansiosta vahingot jäivät vähäisiksi.
Namiskan omistajan tytär Jenni Kankaanpää sattui olemaan ravintolassa palon syttymisen hetkellä.
– En nykyisin enää ole Namiskassa töissä, mutta käyn auttamassa äitiäni välillä, perheyrityksille normaaliin tapaan, Kankaanpää kertoo.
Namiska on noin kolmenkymmenen asiakaspaikan ravintola ja liikekeskus Woltissa toimii useita muita yrityksiä. Onneksi ravintola oli kuitenkin kiinni, mutta liikekeskuksessa oli meneillään zumbatunti.
– Aulatiloissa oli tosiaan samaan aikaan käynnissä zumba. Namiska ei ollut tuolloin auki, äiti oli tukussa ja itse olin tullut käymään Namiskalla.
Rasvakeitin kärähti
– Oli vain onni onnettomuudessa, että olin ravintolan takatilassa, kun kuulin keittiöstä kiehumisääntä. Heti tuon jälkeen haistoin rasvakäryä, joten menin katsomaan, mitä voin tehdä. Rasvakeitin oli jo vanha laite ja siitä luultavasti oli mennyt termostaatti rikki, minkä vuoksi rasva pääsi ylikuumenemaan.
Ylikuumenemisen takia rasvakeitin savutti voimakkaasti.
– En keksinyt muuta kuin vetää voimavirtajohdot irti pistokkeesta. Toivoin että rasva ei olisi päässyt liian kuumaksi vaan rupeaisi jäähtymään. Tuolloin tilassa oli savua jo todella sakeasti, Kankaanpää kuvailee tapahtumia.
Lue myös: Hyvinkään ABC:n tulipalo sai alkunsa rasvakattilasta – koko rakennus saatetaan joutua purkamaan
– Kun savuttaminen ei ottanut heltyäkseen, otin sammutuspeitteen käsiini siltä varalta, että rasva syttyy. Rasvakeitin leimahti, joten heitin peiton palon päälle, mutta en saanut sitä tarpeeksi tiiviisti keittimen päälle, koska paistokori oli paikallaan.
