Lähes uunituore uuni syttyi tyhjänä tuleen Kuopiossa – "Kyseessä oli todella vaarallinen tilanne"

Näin sammutat sähköpalon 0:50
Viiden jälkeen ohjelmassa kerrottiin, miten sähköpalo sammutetaan.

Kuopion Matintiellä sattui tänään poikkeuksellinen tulipalo, jossa uudehko tyhjä uuni syttyi sisäpuolelta tuleen uunia lämmittäessä.

Päivystävä palomestari Risto Taskinen kertoo, että kyseessä oli sähköuuni, joka asennetaan komerokalusteen sisälle. Rintamamiestalossa ollut uuni oli laitettu lämpenemään, kun sen sisällä alkoi näkyä salamointia ja kipunointia.

Palolaitos ehti paikalle nopeasti ja todisti, kuinka tule näkyivät uunin sisällä lasin läpi. Uunia oli omistajien mukaan ehditty käyttää puolentoista kertaa, eikä se ollut likainen.

– Uunin sisällä oli se sähköpalon loiste, Taskinen kuvailee.

– Arveluni mukaan todennäköisesti on uunin yläosassa lämmitysvastus rikkoutunut ja se on aiheuttanut tämän tilanteen. Se antoi vastuksen sisältä välkettä ja kipinöintiä, hän epäilee.

Pelastuslaitos: Vaarallinen, mutta harvinainen tilanne

Paikalle tullut pelastuslaitos kytki päävirrat pois päältä, jolloin kipinöinti loppui. Uuni irrotettiin ja siirrettiin pois.

Taskisen mukaan uuni oli sen verran tiivis, että sisällä olevasta palosta huolimatta se ei savuttanut sisätilaan.

– Kyseessä oli todella vaarallinen tilanne, siitä ei ole kahta arvausta. Aika harvinaista sinällään, hän arvioi.

Pelastuslaitos tarkasti uunin lämpökameralla ja totesi uunin ulkolämpötilaksi 175 astetta.

– Aika kuuma oli, jossain vaiheessa olisi voinut palo päästä leviämään rakenteisiin kuumuuden kautta, Taskinen kertoo.

Muistuttaa kansalaisia vahtimaan sähkölaitteitaan

Taskinen kiittää uunin omistajia siitä, kuinka sitä ei oltu jätetty valvomatta päälle, vaan tilanne havaittiin nopeasti. Hänen mukaansa verrattain usein tuleen syttyy käytössä olevia pyykin- ja astianpesukoneita, minkä vuoksi sähkölaitteita ei tule jättää päälle valvomatta esimerkiksi kauppareissun ajaksi.

Hän muistuttaa kansalaisia myös selvittämään sähköpääkytkimen sijainnin ja käyttämään sitä tarvittaessa, jotta sähköpalon sattuessa virran saa poikki itse.

Taskinen kertoo, että aikoo välittää tiedon tapauksesta asiaankuuluville viranomaisille tutkittavaksi siltä varalta, että lämmitysvastuksissa oleva vika on yleisempi.

Lue myös:

    Uusimmat