Ravintoloiden asteittainen avaaminen esimerkiksi ilman anniskelulupaa olisi huono vaihtoehto, sanoo Maran toimitusjohtaja – vaatii pikaista muutosta: ”Jokainen päivä vie syvemmälle suohon”

Ravintoloiden asteittainen avaaminen esimerkiksi ilman anniskelulupaa olisi huono vaihtoehto, sanoo Maran toimitusjohtaja – vaatii pikaista muutosta:"Jokainen päivä vie syvemmälle suohon" 9:50
Katso Timo Lapin koko haastattelu videolta!

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajien järjestön MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi pitää ravintoloiden asteittaista avaamista huonona vaihtoehtona. Asteittaisella avaamisella tarkoitetaan tilanteita, jossa vain pienet ravintolat avattaisiin, ravintolat saisivat olla auki vain lounasaikaan tai tarjoilla ruokaa, mutta eivät anniskella.

– On tärkeää, että ravintoloille tulee aukeamisesta enemmän tuloja kuin menoja, MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kiteyttää, miksi ravintoloiden avaaminen asteittain olisi hänestä huono vaihtoehto.

– Pitää ottaa huomioon ravintola-alan taloustilanne, mutta toisaalta myös ravintoloiden keskinäinen reilu ja tasapainoinen kilpailu, Lappi jatkaa.

Huonoimpana mahdollisena ratkaisuna Lappi pitää ”Ruotsin mallia” eli sitä, että ravintolat saisivat olla auki, mutta hallitus suosittelisi, ettei niissä käydä.

– Kustannukset nousisivat entiselleen, mutta tuloja ei tulisi ollenkaan, Lappi selittää.

Lappi toivoo, että näiden mallien sijaan ravintolat avattaisiin mahdollisimman pian kokonaan, mutta niiltä edellytettäisiin tehostettua omavalvontaa.

– Se voisi koskea pöytien sijoittelua, hygieniavaatimuksia ja asiakasmääriä. Omavalvontaohjeet voisi tehdä yhteistyössä viranomaisten kanssa, mutta nämä ovat yksityiskohtia, jotka sopivat paremmin omavalvontaan paremmin kuin lainsäädäntöön. Ravintola-alalla on omavalvonnasta pitkä, hyvä kokemus.

”Kassat ovat tyhjiä ja palkat maksamatta”

Ravintola-alan tilanne on tällä hetkellä Lapin mukaan hyvin synkkä. Hän kertoo, että ravintola-ala on muutenkin hyvin matalakatteinen toimiala ja toimijoille on tuskin kerääntynyt minkäänlaista puskuria tällaisia tilanteita varten.

– Se tarkoittaa, että kassat ovat tyhjiä, laskut ovat maksamatta, vuokrat ovat maksamatta, palkat maksamatta… Eli kun ravintolat aukeavat, ei ole varaa maksaa palkkoja eikä elintarvikkeita. Tämä on vaikea hetki.

– Jokainen päivä vie meitä syvemmälle suohon ja konkursseja tulee paitsi kriisin aikana, myös sen jälkeen.

MaRa ry on esittänyt anniskelun ja ruokatarvikkeiden arvonlisäveron alentamista vuodeksi kymmeneen prosenttiin ja majoituksen, lentoliikenteen ja tapahtumien arvonlisäveron alentamista kahdeksi vuodeksi viiteen prosenttiin.

– Pystyisimme taas työllistämään ihmisiä ja pitkällä aikavälillä tuottaa enemmän verotuloja.

– Nyt, kun kesä on tulossa, terassien avaaminen olisi erittäin tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat