Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
9:50Ravintoloiden asteittainen avaaminen esimerkiksi ilman anniskelulupaa olisi huono vaihtoehto, sanoo Maran toimitusjohtaja – vaatii pikaista muutosta:"Jokainen päivä vie syvemmälle suohon"Katso Timo Lapin koko haastattelu videolta!
Julkaistu 04.05.2020 08:56
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajien järjestön MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi pitää ravintoloiden asteittaista avaamista huonona vaihtoehtona. Asteittaisella avaamisella tarkoitetaan tilanteita, jossa vain pienet ravintolat avattaisiin, ravintolat saisivat olla auki vain lounasaikaan tai tarjoilla ruokaa, mutta eivät anniskella.

– On tärkeää, että ravintoloille tulee aukeamisesta enemmän tuloja kuin menoja, MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kiteyttää, miksi ravintoloiden avaaminen asteittain olisi hänestä huono vaihtoehto.

– Pitää ottaa huomioon ravintola-alan taloustilanne, mutta toisaalta myös ravintoloiden keskinäinen reilu ja tasapainoinen kilpailu, Lappi jatkaa.

Huonoimpana mahdollisena ratkaisuna Lappi pitää ”Ruotsin mallia” eli sitä, että ravintolat saisivat olla auki, mutta hallitus suosittelisi, ettei niissä käydä.

– Kustannukset nousisivat entiselleen, mutta tuloja ei tulisi ollenkaan, Lappi selittää.

Lappi toivoo, että näiden mallien sijaan ravintolat avattaisiin mahdollisimman pian kokonaan, mutta niiltä edellytettäisiin tehostettua omavalvontaa.

– Se voisi koskea pöytien sijoittelua, hygieniavaatimuksia ja asiakasmääriä. Omavalvontaohjeet voisi tehdä yhteistyössä viranomaisten kanssa, mutta nämä ovat yksityiskohtia, jotka sopivat paremmin omavalvontaan paremmin kuin lainsäädäntöön. Ravintola-alalla on omavalvonnasta pitkä, hyvä kokemus.

”Kassat ovat tyhjiä ja palkat maksamatta”

Ravintola-alan tilanne on tällä hetkellä Lapin mukaan hyvin synkkä. Hän kertoo, että ravintola-ala on muutenkin hyvin matalakatteinen toimiala ja toimijoille on tuskin kerääntynyt minkäänlaista puskuria tällaisia tilanteita varten.

Ravintoloiden asteittainen avaaminen esimerkiksi ilman anniskelulupaa olisi huono vaihtoehto, sanoo Maran toimitusjohtaja – vaatii pikaista muutosta: ”Jokainen päivä vie syvemmälle suohon”

– Se tarkoittaa, että kassat ovat tyhjiä, laskut ovat maksamatta, vuokrat ovat maksamatta, palkat maksamatta… Eli kun ravintolat aukeavat, ei ole varaa maksaa palkkoja eikä elintarvikkeita. Tämä on vaikea hetki.

– Jokainen päivä vie meitä syvemmälle suohon ja konkursseja tulee paitsi kriisin aikana, myös sen jälkeen.

MaRa ry on esittänyt anniskelun ja ruokatarvikkeiden arvonlisäveron alentamista vuodeksi kymmeneen prosenttiin ja majoituksen, lentoliikenteen ja tapahtumien arvonlisäveron alentamista kahdeksi vuodeksi viiteen prosenttiin.

– Pystyisimme taas työllistämään ihmisiä ja pitkällä aikavälillä tuottaa enemmän verotuloja.

– Nyt, kun kesä on tulossa, terassien avaaminen olisi erittäin tärkeää.

Lue myös: HS: Henri Alén ihmettelee älytöntä ajatusta ravintoloiden avaamiseen liittyen: "Tarttuuko se korona jotenkin erityisen helposti jonkun tietyn kellonajan jälkeen?"

Lisää aiheesta:

Konkurssi uhkaa satoja ravintola-alan yrityksiä – "Minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle"Miten ravintoloille nyt käy? Ravintolayhtiön johtaja näkee yhden ison riskin edessään, jos helpotusta ei tule: "Kun rajat aukeavat..."Ravintola-ala toivoisi suurempia helpotuksia toimintaan – eniten jännitetään, lähtevätkö asiakkaat liikkeelle: "Alkuun ja eteenpäin on pakko päästä"Kunnissa ja ravintola-alalla aprikoidaan, mitä hallituksen linjaama ravintoloiden, museoiden ja uimahallien avaaminen "asteittain ja hallitusti" tarkoittaa – liian tiukat vaatimukset voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyäMoni yritys konkurssin partaalla, ravintolat odottavat jo rajoitusten höllentämistä – "Näkisin, että ensimmäisessä vaiheessa terassit voitaisiin avata"Marin: Ravintolat saatetaan joutua sulkemaan, jos rajoittamistoimet eivät tepsi
KoronavirusYrittäjyysTalousVerotKonkurssiKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • ti06:02
    Sanna Marin

    Kirja: Sanna Marin koki korona-aikana pelottavia stressioireita – laihtui ja menetti hetkeksi näkökykynsä

  • 14.10.14:32
    Tuomiot

    Huoltovarmuuskeskukselle jättilasku kohumaskikaupan tehneen johtajan potkuista

  • 3.10.17:00
    Talous

    EKP-pääjohtaja Lagarde MTV:n erikoishaastattelussa: Lopeta EU-sääntöjen rikkominen, Suomi

  • 22.9.18:58
    Ennätykset

    Ikävä koronaennätys: Miehen tauti kesti yli kaksi vuotta

  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"