Ravintolayrittäjä tuomittiin maksamaan ketjulle kymmenien tuhansien korvaukset

Ketjuun kuuluva pikaruokaravintola lopetti toiminnan ennen aikojaan. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi franchising-ketjun yrittäjälle kymmenientuhansien eurojen korvaukset sopimusrikkomuksesta.

Hyvinkäällä toimineen hampurilais- ja pizzaravintolan yritys ja sen vastuunalaiset yhtiömiehet määrättiin Helsingin käräjäoikeudessa maksamaan franchising-ketjulle 40 000 euroa korkoineen. Lisäksi korvattavaksi tuli 12 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Yritys oli tehnyt yhteistyösopimuksen Best Burger Pizza & Sub-ketjun ravintolan pyörittämisestä ketjuyrityksen kanssa. Ravintola aloitti keväällä 2012.

Alkuvuonna 2014 ravintola laittoi lapun luukulle. Yritykselle oli yhtiömiesten mukaan kertynyt satojentuhansien eurojen tappiot, jotka johtuivat heidän mielestään lähinnä ketjun toiminnasta. Best Burger Pizza & Sub-ketjua ei markkinoitu heidän mukaansa tarpeeksi, eikä se siten tullut tunnetuksi.

Ketjun kautta hankitut raaka-aineet olivat yhtiömiesten mukaan kalliimmat kuin muualta ostettaessa; esimerkiksi tukusta olisi saanut pussin ranskalaisia 16 eurolla, ketjun kautta se maksoi 45 euroa.

Ketju oli miesten mukaan myös luvannut ravintolalle 350 000 - 800 000 euron myyntiä. Todellisuudessa myynti oli yhtiön mukaan ensimmäisenä vuonna 200 000 euroa.

Yritys oli tehnyt ketjun kanssa määräaikaisen sopimuksen vuoden 2017 alkuun saakka. Sopimukseen oli kirjattu kuuden kuukauden irtisanomisaika ja 40 000 euron sopimussakko.

Ketju: Yrittäjä vastaa yrityksen taloudesta

Franchising-ketjua edustava yritys kertoo pyytäneensä ravintoloitsijoilta selvitystä ravintolan taloudellisesta tilanteesta. Ravintoloitsijat olivat ilmoittaneet sulkeneensa ravintolan.

Ketju kiistää antaneensa ravintolayrittäjälle sopimusneuvotteluissa virheellistä tietoa. Ketju myös katsoo, että yrittäjä on itse vastuussa taloudellisesta tilanteestaan.

Franchising-ketjun yritys katsoo ravintolan lopettaneen toiminnan sopimuksen vastaisesti.

Kymmenientuhansien eurojen sopimussakko

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että ravintolayritys ei voinut purkaa määräaikaista sopimusta yksipuolisella ilmoituksella. Yrityksellä oli tietyin sopimusehdoin oikeus irtisanoa sopimus päättymään kuuden kuukauden irtisanomisajan jälkeen, mutta se ei noudattanut irtisanomisaikaa.

Toinen ravintolayrityksen yhtiömiehistä oli aiemmin toiminut Kotipizza-yrittäjänä, ja käräjäoikeus katsoi hänen olleen tietoinen yrittäjyyden riskeistä.

Käräjäoikeus tuomitsi ravintolayrityksen ja sen yhtiömiehet suorittamaan ketjulle 40 000 euroa korkoineen ja korvaamaan 12 000 euron oikeudenkäyntikulut. Ravintolaa pyörittänyt yritys haettiin oikeudenkäynnin aikana konkurssiin, joka raukesi varojen puutteessa. Ravintolayritys on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Best Burger Pizza & Subin nettisivuilla ketjussa on kaksi ravintolaa; toinen Mikkelissä ja toinen Lempäälässä. Savon Sanomien mukaan Mikkelin ravintola on lopettanut toimintansa määrittelemättömäksi ajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja