Ravintolat sulkeva laki ei näytä ehtivän voimaan vielä, kun uusi viikko alkaa – näin käsittely etenee

2:32
Työministeri Tuula Haatainen kertoo ravintoloihin kohdistuvista rajoituksista – näin poikkeusolot muuttavat yritysten toimintaa ensi viikosta lähtien

Hallituksen esitys ravintoloiden sulkemiseksi ei näytä ehtivän voimaan vielä vuorokauden vaihtuessa maanantaiksi.

Esitys vaatii eduskunnassa kaksi käsittelyä täysistunnossa, joiden välillä on oltava kaksi täyttä päivää ja lisäksi presidentin esittelyn.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoi tänään MTV Uutisille, että valiokunnan tavoitteena on saada lausuntonsa valmiiksi huomenna keskiviikkona illansuussa. Varsinaisen mietinnön tekee talousvaliokunta, joka voi näin ollen saada mietintönsä valmiiksi aikaisintaan niin, että esityksen ensimmäinen käsittely voitaisiin järjestää eduskunnan täysistunnossa torstaina.

Ensimmäisen ja toisen käsittelyn väliin on jäätävä kaksi täyttä päivää, joten toinen käsittely voisi olla aikaisintaan sunnuntaina. Teoriassa on mahdollista, että eduskunta järjestäisi täysistunnon sunnuntaina, mutta tätä pidetään epätodennäköisenä.

Jos ensimmäinen käsittely on viimeistään perjantaina, toinen käsittely voisi olla maanantaina. Jos maanantaina järjestetään myös presidentin esittely, ravintolasulku voisi alkaa maanantain aikana. Viive on tuskin kovin vaarallinen, sillä maanantaipäivät eivät tyypillisesti ole ainakaan anniskeluravintoloissa kovin vilkkaita.

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen, jolla ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta ulosmyyntiä lukuunottamatta maanantaina kolmeksi viikoksi kiihtymis- ja leviämisvaiheissa olevilla alueilla.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ja pääsihteeri Maija-Leena Paavola ovat arvostelleet hallitusta eduskunnan käsittelyaikojen kiirehtimisestä erityisesti ravintolaesityksen osalta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastaa hallituksen toimineen puhemieheltä saamansa aikatauluarvion pohjalta ja korostaneen viestinnässään, että asia on eduskunnan käsissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja