Ravintolarajoitukset muuttuvat useilla alueilla perjantaista lähtien – tällainen on uusi välitaso

5:22
Ravintolat avautuivat jälleen koronasulun jälkeen - ravintoloitsija kertoo tunnelmista.

Ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja vapautetaan useissa maakunnissa lisäämällä aiemmin kaksitasoisiin rajoituksiin uusi kolmas välitaso huomisesta alkaen. 

Ravintoloiden rajoituksia on muutettu useilla alueilla. Hallitus kertoo uudesta välitasosta.

Kuten aiemminkin, rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Aukiolorajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravintoloita.

Asetuksen muutos tulee voimaan huomenna perjantaina.

Hallitus on arvioinut tänään ensimmäisen kerran noin viikko sitten voimaan tulleita uusia ravintolarajoituksia. Niitä on määrä arvioida viikoittain epidemiatilanteen pohjalta, sillä rajoitukset vaihtelevat tautitilanteen mukaan.

– Rajoitusten lieventämisen edellytyksenä on epidemiatilanteen parantuminen. Tavoitteena on ravintolarajoitusten asteittainen keventäminen terveysturvallisella tavalla kaikilla alueilla, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.

Pienet yritykset voivat hakea sulkemiskorvauksen 12. toukokuuta alkaen Valtiokonttorista.

Uusi sulkemiskorvaus koskee pieniä yrityksiä ja mikroyrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää.

Isojen yritysten sulkemiskorvauksen valmistelu on käynnissä työ- ja elinkeinoministeriössä, mutta vaatii vielä EU:n komission hyväksynnän.

Hallitus on tänään päättänyt, että Keski-Suomen maakunnassa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä rajoitukset lievenevät perustason rajoituksiin.

Jo viime viikolla hallitus linjasi, että karaoke ja tanssiminen ovat kiellettyjä ravintoloissa ympäri Suomen ja asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan.

Uutena asiana ministeriön tiedotteessa mainitaan ulkoterassit: Koko Suomessa ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava.

Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Tällainen on uusi välitaso

Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pohjanmaan maakunnissa ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja vapautetaan lisäämällä aiemmin kaksitasoisiin rajoituksiin uusi kolmas välitaso huomisesta alkaen.

Uuden välitason perusteella anniskelu päättyy kello 18 ravintoloissa, joissa anniskelu on päätoimiala, ja ravintola saa olla avoinna asiakkaille kello 05–19.

Muissa ravintoloissa kuten ruokaravintoloissa anniskelu päättyy kello 19 ja ravintola saa olla avoinna asiakkaille kello 05–20.

Asiakaspaikkarajoitus on sama kuin tiukimpien rajoitusten alueilla, eli ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on 1/3 asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista.

Tiukimmat rajoitukset näille alueille

Ravintolarajoitukset ovat tiukimmat Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä huomisesta alkaen.

Alkoholia saa anniskella klo 7–17. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, aukioloaika on klo 05–18. Muut ravintolat saavat olla auki ravintola-asiakkaille klo 05–19.

Asiakaspaikkarajoitus on sama kuin välitason rajoitusten alueilla, eli ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on 1/3 asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista.

Lievimmät rajoitukset näille alueilleRavintolarajoitukset ovat lievimmät Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä huomisesta lähtien.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Alkoholin anniskelu päättyy kello 22 ja ravintolat saavat olla auki ravintola-asiakkaille kello 05–23.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja