Ravinto vaikuttaa merkittävästi syövän syntyyn

Tupakointi ja ravinto ovat tärkeimmät syövän syntyyn vaikuttavat elintavat. Globaalisti tupakka on näistä kahdesta merkittävin syövän vaaraa lisäävä tekijä. Ravinto tulee hyvänä kakkosena, mutta sen vaikutus syöpäriskiin on huomattavasti monimutkaisempi, sanoo ylilääkäri Matti Rautalahti Suomen Syöpäyhdistyksestä.

Maanantaina alkaneilla Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä Helsingissä puhuneen Rautalahden mukaan ravinnossa ei niinkään ole tekijöitä, jotka lisäisivät syövän vaaraa. Esimerkiksi paljon pelättyjen torjunta-ainejäämien ja lisäaineiden merkitys syöpäriskin kannalta on käytännössä olematon. Huomattavasti merkityksellisempää on erilaisten suojatekijöiden vähäisyys ruokavaliossa.

Vihannekset ja hedelmät pienentävät riskiä

- Vihannekset ja hedelmät näyttävät olevan ravinnossa se ryhmä, joka eniten vaikuttaa syöpäriskiin, kertoi dosentti Jarmo Virtamo Kansanterveyslaitokselta. Virtamon mukaan lukuisat eri tutkimukset osoittavat, että paljon hedelmiä ja vihanneksia nauttivilla ihmisillä on pienentynyt riski sairastua syöpään. Vähän hedelmiä ja vihanneksia käyttävien sairastumisriski sen sijaan on noin kaksinkertainen.

- Vihannesten ja hedelmien suojavaikutus näyttää koskevan kaikkia syöpiä, ja eri vihannes- ja hedelmäryhmien suojaava vaikutus on samanlainen, Virtamo tähdensi.

Yksittäisiin ravintoaineisiin suhtauduttava varauksin

Yksittäisistä ravintoaineista karotenoidien, C-vitamiinin, foolihapon, flavoinoidien ja kuidun runsaan saannin on havaittu olevan yhteydessä pienentyneeseen syöpäriskiin. Myös D-vitamiinin, E-vitamiinin, seleenin ja kasvikunnan tuotteista saatavien lignaanien yhteys syöpään on ollut paljon esillä, mutta sitova näyttö näiden syöpää ehkäisevästä tehosta puuttuu, sanoi Virtamo.

Virtamo painotti, että tutkimustuloksiin yksittäisten ruoka- tai ravintoaineiden yhteydestä syöpäriskiin tulisi suhtautua varauksin. Hänen mielestään hyvä esimerkki tästä on beetakaroteeni. Monet tutkimukset osoittivat, että beetakaroteenin vähäinen saanti liittyy kasvaneeseen keuhkosyövän vaaraan. - Kontrolloiduissa ehkäisykokeissa beetakaroteenilisä ei kuitenkaan pienentänyt keuhkosyöpävaaraa, vaan itse asiassa lisäsi jonkin verran säännöllisesti tupakoivien sairastumisvaaraa, Virtamo selvitti.

Liikuntakin suojatekijä

Muista elintavoista ylipaino, runsas alkoholikäyttö ja vähäinen liikunta liittyvät Virtamon mukaan monen syövän lisääntyneeseen riskiin. Liikunnan harrastaminen sen sijaan näyttää suojaavan syövältä. - Liikunnan suojamekanismi ei ole täysin selvillä, mutta vaikuttaa siltä, että se pienentää monien hormonien pitoisuutta elimistössä. Lisäksi se vähentää lihavuutta ja lisää suoliston toimintaa.

Virtamo totesi, että varmaa keinoa ehkäistä sairastumista syöpään ei ole. Yksinkertaisilla keinoilla riskiä voi kuitenkin pienentää: älä tupakoi, syö monipuolisesti ja runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja ja kokojyväviljaa, harrasta liikuntaa ja vältä liikaenergian saantia, dosentti Virtamo ohjeisti.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja