Rattiin nukahtanut Joe, 22, menetti kasvonsa ja kätensä – onnettomuus ja suurleikkaus muuttivat ulkonäköä radikaalisti

Amerikkalainen mies sai uudet kasvot ja kädet menetettyään omansa auto-onnettomuudessa. Onnistuneesta kaksoissiirreleikkauksesta kertoo muiden muassa uutistoimisto Reuters.

Heinäkuussa vuonna 2018 Joe DiMeo, 22, oli ajamassa kotiin yövuoron jälkeen, kun hän nukahti ratin taakse. Auto ajoi kolarin ja syttyi palamaan DiMeo mukanaan.

Kolmannen asteen palovammat peittivät yli 80 prosenttia DiMeon vartalosta. Hän kuitenkin selvisi onnettomuudesta hengissä.

Miestä hoidettiin New Jerseyssä sijaitsevan sairaalan palovammakeskuksessa neljän kuukauden ajan, josta osan hän oli keinotekoisessa koomassa. DiMeolle tehtiin 20 korjaavaa leikkausta, mutta niistä huolimatta hänellä oli sormistaan jäljellä vain nysät ja hänen kasvonsa olivat runnellut.

23 tunnin kaksoissiirreleikkaus

Maaliskuussa 2019 Joe sai lähetteen plastiikkakirurgi Eduardo Rodriguezin pakeille. Hän oli jo ennestään tehnyt kolme onnistunutta kasvosiirrettä. Nyt kirurgi halusi antaa DiMeolle takaisin ulkonäön ja toimintakyvyn.

Elokuussa 2020 Rodriguez johti yli 140 tiimin joukkoa, joka loi Joelle uudet kasvot ja kädet 23 tunnin leikkauksessa. Kyseessä on ensimmäinen onnistunut vastaava kaksoissiirreleikkaus koskaan.

Aiemmat yritykset ovat päätyneet potilaan kuolemaan sekä siirrännäisten hylkimiseen.

Luovuttajat antoivat toisen mahdollisuuden

DiMeo toipuu edelleen suuresta operaatiosta ja saa päivittäin viisi tuntia kuntoutusta. Hän totuttelee vielä uusiin kasvoihinsa ja käsiinsä, joiden kanssa on elänyt vasta puolisen vuotta.

Rodriguezin mukaan potilas on äärimmäisen motivoitunut ja pärjää uskomattoman hyvin. DiMeo pystyy esimerkiksi valmistamaan itselleen aamupalaa ja harjoittelemaan omatoimisesti. Kirurgi on vaikuttunut potilaansa käsivoimista.

DiMeon tavoitteena on muuttaa pois vanhempiensa luota, päästä pelaamaan golfia ja ajaa autoa.

– Tämä on lahja, jonka saa vain kerran elämässä. Toivon, että luovuttajien perhe saa jotain lohtua siitä, että osa luovuttajasta elää minussa, DiMeo sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

– Vanhempani ja minä olemme hyvin kiitollisia siitä, että olen saanut toisen mahdollisuuden.

Katso yllä olevalta videolta, miltä Joe DiMeon matka on näyttänyt.

Lähteet: Reuters, BBC

Lue myös:

    Uusimmat