Ratkaisun päivä – koventaako Espanja otteitaan Kataloniassa?

Katalonian tilanteessa on tänään mahdollisesti ratkaiseva päivä. Espanjan senaatin on määrä äänestää Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta.

Myös Katalonian alueparlamentin odotetaan äänestävän siitä, miten tilanteessa pitäisi edetä. Yhtenä mahdollisuutena pidetään yhä itsenäisyyden julistamista.

Aluejohtaja Carles Puigdemont kieltäytyi eilen määräämästä uusia vaaleja, jotka olisivat voineet rauhoittaa tilannetta. Hän siirsi päätösvallan alueparlamentille.

Puigdemont sanoi harkinneensa vakavasti vaalien järjestämistä. Hänen mukaansa Espanjan keskushallitus olisi kuitenkin voinut rajoittaa itsehallintoa vaaleista huolimatta.
– Katalonian parlamentin on nyt toimittava niin kuin sen enemmistö sanoo, Puigdemont sanoi.

Itsehallinnon rajoittamisen mahdollistavaa pykälää ei ole vielä koskaan sovellettu Espanjassa eikä ole varmaa, mitä se tarkkaan ottaen käytännössä merkitsee.

Kiista kärjistyi kuun alussa, kun katalonialaiset järjestivät kansanäänestyksen itsenäisyydestä. Espanjan mukaan äänestys oli laiton.

Noin 1 600 yritystä on jo siirtänyt pääkonttorinsa pois Kataloniasta tilanteen takia. Myös turistien määrän odotetaan laskevan lähikuukausina.

Hallinto ja media keskushallinnon liekaan? 

Itsehallinnon rajoittamisen mahdollistavaa perustuslain 155. pykälää ei ole vielä koskaan sovellettu Espanjassa eikä ole varmaa, mitä se tarkkaan ottaen käytännössä merkitsee.

Jos siihen päädytään, odotetaan seurauksena olevan ainakin koko Katalonian aluehallituksen – mukaan lukien Puigdemontin – erottaminen tehtävistään. Heidät korvattaisiin keskushallinnon nimittämillä henkilöillä.

Keskushallinto ryhtyy myös valvomaan Katalonian itsenäisyysmielisten hallussa olevan alueparlamentin toimintaa, ettei se edistä aloitteita jotka ovat vastoin Espanjan hallituksen linjaa. Odotettavissa on myös uusien vaalien määrääminen Kataloniaan viimeistään puolen vuoden kuluessa.

Katalonian oma poliisi, Mossos d'Esquarda, alistettaisiin Madridin suoraan alaisuuteen ja ehkä osin korvattaisiin kansallisella poliisilla. Keskushallinnon kontrolliin joutuisi myös Kataloniassa toimiva julkisrahoitteinen media.

Lue myös:

    Uusimmat