Mainos

Katalonialta ei itsenäisyysjulistusta – aluejohtaja haluaa jatkaa neuvotteluja Espanjan kanssa

22:07

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemontin mukaan Katalonialla olisi oikeus itsenäisyyteen kansanäänestyksen tuloksen perusteella.

Puigdemontin mukaan neuvotteluja Espanjan kanssa täytyisi äänestyksestä huolimatta jatkaa. Aluejohtaja ei siis antanut puheessaan suoranaista itsenäisyysjulistusta. Sen sijaan aluejohtaja pyysi parlamenttia lykkäämään asiaa, jotta keskusteluja Espanjan kanssa voidaan käydä.

Reutersin mukaan Puigdemont olisi myös allekirjoittanut asiakirjan, jossa Katalonia julistautuu itsenäiseksi, mutta samalla laittanut päätöksen jäihin. Reutersin mukaan on epäselvää, onko asiakirjalla minkäänlaista laillista merkitystä.

El Pais -lehden englanninkielisen version mukaan Espanjan hallitus pitää Katalonian aluejohtajan puhetta itsenäisyysjulistuksena ja aikoo ryhtyä toimenpiteisiin. Lehti mainitsee, että kyseeseen saattaa tulla artiklan 155 käyttöönotto, mikä laittaisi Katalonian itsehallinnon jäihin.

Kansanäänestyksessä  90 prosenttia äänestäjistä kannatti Espanjasta irtautumista. Äänestysvilkkaus jäi kuitenkin vain runsaaseen 40 prosenttiin eikä äänestystä valvottu virallisesti. 

Puheessaan Katalonian alueparlamentille Puigdemont korosti useaan otteeseen, että alue on yrittänyt kehittää itsehallintoaan demokraattisin keinoin vuosien ajan, mutta Espanjan keskushallinnon vastaus on ollut aina ei. Puigdemont kuvasi Espanjan keskushallinnon toimintaa suoranaiseksi sorroksi.

Aluejohtaja kiitti ihmisiä, jotka mahdollistivat kansanäänestyksen järjestämisen. Hän kiitti myös äänestäjiä, jotka uskalsivat uurnille poliisiväkivallasta huolimatta. Aluejohtaja totesi, etteivät kansanäänstyksen päivän tapahtumat unohdu koskaan.

Puigdemont kertoi tiedostavansa, että tilanne huolestuttaa monia katalonialaisia. Lisäksi hän korosti, että jännitteitä Kataloniassa täytyy liennyttää. Hän totesi myös, ettei katalonialaisilla ole mitään Espanjaa tai espanjalaisia vastaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.