Teknologiateollisuudessa syntyi sopu – palkat nousevat tänä ja ensi vuonna yhteensä 7 prosenttia

Teollisuusliiton puheenjohtaja: Näin palkat nousevat teknologiateollisuudessa 2:55
KATSO VIDEO: Teollisuusliiton puheenjohtaja: Näin palkat nousevat teknologiateollisuudessa

Teollisuusliiton hallitus on hyväksynyt teknologiateollisuuden neuvottelutuloksen. Sopimusratkaisu saatiin samalla myös kemianteollisuuteen.

Sunnuntaina uutisoitiin teknologiateollisuuden työnantajien hyväksyneen Teollisuusliiton kanssa saadun neuvottelutuloksen. Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton hallitus puolestan käsitteli neuvottelutulosta kello 13 alkaen. Liitto kertoi ratkaisustaan kello 16 järjestyssä tiedotustilaisuudessa. Tilaisuudessa Teollisuusliiton hallitus kertoi hyväksyneensä teknologiateollisuuden neuvottelutuloksen.

Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton työriitaa on pidetty työmarkkinakierroksen tärkeimpänä, koska muilla aloilla seuraillaan usein teknologiateollisuuden palkkaratkaisua.

Palkat nousevat yhteensä 7 prosenttia

Palkansaajajärjestö Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kuvaili tiedotustilaisuudessa prosessia pitkäksi rupeamaksi ja neuvotteluja kohtuullisen vaikeiksi.

– Merkittävää tässä on se, että pääsimme yhteisymmärykseen työnantajan kanssa sopimuksen sisällöstä.

Teollisuusliiton mukaan sopimusratkaisu on kaksivuotinen ja sen kustannusvaikutus on yhteensä 7,0 prosenttia. Aalto pitää saavutettua ratkaisua kohtuullisena.

– Tällä sopimusratkaisulla ei saada menetettyä ostovoimaa vielä takaisin, mutta se katkaisee köyhtymisen kierteen ja luo näkymän ansiotason vahvistumiselle. Sopimuksen hyväksymiseen vaikutti erityisesti sopimuksen muoto, joka takaa kaikille työntekijöille käytännössä samansuuruiset korotukset.

Vuonna 2023 palkat nousevat 3,5 prosenttia yleiskorotuksella sekä 400 euron kertaerällä. Sopimuksen kustannusvaikutus vuodelle 2023 on siten 4,5 prosenttia. Vuonna 2024 palkat nousevat 2,0 prosenttia yleiskorotuksella sekä 0,5 prosenttia työnantajan jakamana eränä. Sopimuksen kustannusvaikutus vuodelle 2024 on siten 2,5 prosenttia.

– Ratkaisu, joka tässä on syntynyt, on myös tietyllä tavalla solidaarinen siinä mielessä, että tässä on euromääräistä erää sekä prosentuaalisia palkankorotuksia kokonaisuudessaan, totesi Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen tiedotustilaisuudessa.

Teknologiateollisuuteen syntyi tärkeä palkkaratkaisu 1:55
Teknologiateollisuuteen syntyi tärkeä palkkaratkaisu. (Seitsemän uutiset 5.2.2023)

Myös kemianteollisuuteen sopu – työtaistelutoimet perutaan välittömästi

Teollisuusliiton hallitus hyväksyi teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksen lisäksi myös kolme kemianteollisuuden sopimusalojen työehtosopimusta. Työehtosopimukset syntyivät kemian perusteollisuuteen, muovituoteteollisuuteen ja kemian tuoteteollisuuteen sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian teollisuuteen.

Uudet kemianteollisuuden työehtosopimukset ovat kaksivuotisia ja ne ovat voimassa 31.12.2024 asti. Kunkin sopimuksen kustannusvaikutus on yhteensä 7,0 prosenttia.

Sopimusten piirissä työskentelee yhteensä noin 13 000 teollisuuden työntekijää. Työnantajapuolta sopimuksessa edustaa Kemianteollisuus ry. Työehtosopimusten syntymisen myötä Teollisuusliitto lertoo peruuttavansa välittömästi kaikki kemianteollisuuden sopimusaloja koskevat työtaistelutoimet.

Katso myös: Teknologiateollisuuden palkkoihin saatiin ratkaisu – katso tiedotustilaisuus

Teollisuusliitto kertoi ratkaisustaan tiedotustilaisuudessa 36:25
Katso kaikki yksityiskohdat teknologia- ja kemianteollisuuden neuvotteluiden ratkaisusta.

Lue myös:

    Uusimmat