Jokaisen kotipuutarhurin vitsaukset voivatkin olla herkullista dieettiruokaa.
– Maku on taivaallinen! Meillä oli etana-asiantuntijaherkuttelijoita maistelemassa ja vertaamassa. Lehtokotilot hakkasivat mennen tullen ulkomailta tuodut etanat. Lehtokotilot ovat pieniä, mehukkaita eikä yhtään sitkeitä. Todellista hienoa lähiruokaa, hehkuttaa porvoolaisen etanaravintola Timbaalin ravintoloitsija Merja Tammi.
Kyllä! Nämä puutarhan pienet pirulaiset, nopeasti lisääntyvät lehtokotilot voivat todella olla suurta herkkua. Tammi on tarjonnut lehtokotiloita yhdessä ravintoloitsijamiehensä kanssa jopa etanaravintolan syntymäpäiväjuhlien kutsuvieraille. Normaalisti lehtokotiloita ei kuitenkaan löydy porvoolaisravintola Timbaalin listalta, sillä niiden valmistaminen on melko työlästä.
– Lehtokotilot ovat niin pieniä, että lopputulokseen joutuu näkemään hirveästi vaivaa. Otimme niitä kuitenkin yhdessä vaiheessa vastaan. Koululaiset keräsivät pulleimpia yksiköiltä meille puhtailta alueilta, puistoista ja pihoilta. Sitten syötimme niitä viikon verran jauhoilla. Niiden suoli toimii melko nopeasti, joten periaatteessa muutama päiväkin voi riittää. Sitten niitä pidettiin pari päivää paastolla ja suihkuteltiin vettä päälle. Paaston aikana lehtokotiloiden suoli tyhjenee, Tammi selittää valmistusprosessia.