Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Rasvaton proteiinipommi – täydellinen dieettiruoka löytyy pihaltasi

Lehtokotilo Helsingissä 25. kesäkuuta 2011.
Lehtokotilo Helsingissä 25. kesäkuuta 2011.Lehtikuva
Julkaistu 07.06.2013 12:26(Päivitetty 07.06.2013 12:41)

Jokaisen kotipuutarhurin vitsaukset voivatkin olla herkullista dieettiruokaa.

– Maku on taivaallinen! Meillä oli etana-asiantuntijaherkuttelijoita maistelemassa ja vertaamassa. Lehtokotilot hakkasivat mennen tullen ulkomailta tuodut etanat. Lehtokotilot ovat pieniä, mehukkaita eikä yhtään sitkeitä. Todellista hienoa lähiruokaa, hehkuttaa porvoolaisen etanaravintola Timbaalin ravintoloitsija Merja Tammi.

Kyllä! Nämä puutarhan pienet pirulaiset, nopeasti lisääntyvät lehtokotilot voivat todella olla suurta herkkua. Tammi on tarjonnut lehtokotiloita yhdessä ravintoloitsijamiehensä kanssa jopa etanaravintolan syntymäpäiväjuhlien kutsuvieraille. Normaalisti lehtokotiloita ei kuitenkaan löydy porvoolaisravintola Timbaalin listalta, sillä niiden valmistaminen on melko työlästä.

– Lehtokotilot ovat niin pieniä, että lopputulokseen joutuu näkemään hirveästi vaivaa. Otimme niitä kuitenkin yhdessä vaiheessa vastaan. Koululaiset keräsivät pulleimpia yksiköiltä meille puhtailta alueilta, puistoista ja pihoilta. Sitten syötimme niitä viikon verran jauhoilla. Niiden suoli toimii melko nopeasti, joten periaatteessa muutama päiväkin voi riittää. Sitten niitä pidettiin pari päivää paastolla ja suihkuteltiin vettä päälle. Paaston aikana lehtokotiloiden suoli tyhjenee, Tammi selittää valmistusprosessia.

"Lehtokotilot sopivat täydellisesti laihduttajille"

Ravintoloitsija Merja Tammi
Ravintola Timbaalin Merja TammiMerja Tammi

Monissa ruokatrendiennustuksissa on jo puhuttu hyönteisten tulosta länsimaalaisiin ruokapöytiin ja lähiruokavillityksen myötä myös puutarhaetanat ovat alkaneet kiinnostaa kuluttajia ravintona. Ja mikä parasta, etanat ovat myös kevyttä purtavaa, jos haluaa vaalia linjojaan.

– Lehtokotilot sopivat täydellisesti laihduttajille, koska liha on täysin rasvatonta ja pelkkää proteiinia. Todellista urheilijoiden ruokaa, Tammi nauraa.

Laihduttajien kannattaa Tammen mukaan valmistaa lehtokotilot esimerkiksi välimerelliseen tyyliin.

– Vähän viiniä, kaltattuja tomaatteja ja kasviksia. Siitä voi tehdä vähän keittomaisen aterian välimerellisillä mausteilla.

Tammen mukaan muita syötäviä etanoita ovat tarhakotilot, mutta ne ovat Suomessa jo uhanalaisia. Myrkyllisiä etanoita ei Suomen luonnosta löydy, mutta suurin osa lajeista maistuu yksinkertaisesti pahalta.

– Joillakin etanoilla lemmenpiikki on niin terävä ja pitkä, että niiden syöminen on hankalaa. Kyllä lehtokotilo on se paras herkku.

Suunnitteilla etanafarmi

Porvoolaisen etanaravintolan perustajat Merja Tammi ja Ari Kovero myivät Timbaalin vuonna 2005 toisille omistajille. Alkuvuodesta 2013 Timbaali meni jälleen myyntiin ja pariskunta päätti ostaa perustamansa ravintolan takaisin.

– Olemme myös ehkä käynnistämässä uudelleen etanoiden kasvatusta jossain muodossa. Meidän lapset ainakin suunnittelivat pienen viljelmän pystyttämistä, jotta voimme taas esitellä kasvatusta ryhmille ja saamme omaan ravintolaan erikoisherkkuja.

Näin valmistat lehtokotiloista ruokaa – Merja Tammen ohjeet

Lisää etanoista Koti-osiossa:

Toivoton tilanne! Etanat tuhoavat suomalaisten puutarhasadot

Valtaavatko etanat puutarhasi? Kokeile tätä olutniksiä!

Petra Kiiski/MTV3

Lisää aiheesta:

Ankat voivat pitää haitallisen vieraslajin kurissa – tänä kesänä siipiväkeä hyödynnetään etanajahdissa ainakin Fiskarsissa, Espoossa ja TuusulassaHani, Klaara ja Sofi ovat Suomen suloisin tappajatrio! Espoossa vaanii kaakattava partio, josta toivotaan ratkaisua etanavitsaukseenEini keräsi pihaltaan puoli ämpärillistä kotiloita, mutta miten ne pitäisi hävittää? Biologi kertoo parhaan tavan – älä käytä etikkaa!Iljettävä näky: Juhani tallensi lähikuvaan madolla herkuttelevan ”tappajaetanan” – professori suosittelee kansalaisille etanantappotalkoitaKatjan unelma omasta ravintolasta vaihtui laboratorioksi omassa kodissa – pyörittää nyt yhden naisen sienibisnestä: "En olisi muutama vuosi sitten uskonut"Proteiinipommi, joka ei kelpaa suomalaisille: "Jo 2 miljardia ihmistä maailmassa syö"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Virukset

    Ethän sorru tähän herpeksen hoitoniksiin? "Heikentää tilannetta entisestään"

  • 17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • 12:41
    Autot

    Renkaidenvaihto käsillä – vältä tyypilliset virheet!

  • 12:28
    Terveys ja hyvinvointi

    FT: EU pohtii suurta muutosta, joka käytännössä kieltäisi käsidesin