Rasvaton proteiinipommi – täydellinen dieettiruoka löytyy pihaltasi

Jokaisen kotipuutarhurin vitsaukset voivatkin olla herkullista dieettiruokaa.

– Maku on taivaallinen! Meillä oli etana-asiantuntijaherkuttelijoita maistelemassa ja vertaamassa. Lehtokotilot hakkasivat mennen tullen ulkomailta tuodut etanat. Lehtokotilot ovat pieniä, mehukkaita eikä yhtään sitkeitä. Todellista hienoa lähiruokaa, hehkuttaa porvoolaisen etanaravintola Timbaalin ravintoloitsija Merja Tammi.

Kyllä! Nämä puutarhan pienet pirulaiset, nopeasti lisääntyvät lehtokotilot voivat todella olla suurta herkkua. Tammi on tarjonnut lehtokotiloita yhdessä ravintoloitsijamiehensä kanssa jopa etanaravintolan syntymäpäiväjuhlien kutsuvieraille. Normaalisti lehtokotiloita ei kuitenkaan löydy porvoolaisravintola Timbaalin listalta, sillä niiden valmistaminen on melko työlästä.

– Lehtokotilot ovat niin pieniä, että lopputulokseen joutuu näkemään hirveästi vaivaa. Otimme niitä kuitenkin yhdessä vaiheessa vastaan. Koululaiset keräsivät pulleimpia yksiköiltä meille puhtailta alueilta, puistoista ja pihoilta. Sitten syötimme niitä viikon verran jauhoilla. Niiden suoli toimii melko nopeasti, joten periaatteessa muutama päiväkin voi riittää. Sitten niitä pidettiin pari päivää paastolla ja suihkuteltiin vettä päälle. Paaston aikana lehtokotiloiden suoli tyhjenee, Tammi selittää valmistusprosessia.

"Lehtokotilot sopivat täydellisesti laihduttajille"

Monissa ruokatrendiennustuksissa on jo puhuttu hyönteisten tulosta länsimaalaisiin ruokapöytiin ja lähiruokavillityksen myötä myös puutarhaetanat ovat alkaneet kiinnostaa kuluttajia ravintona. Ja mikä parasta, etanat ovat myös kevyttä purtavaa, jos haluaa vaalia linjojaan.

– Lehtokotilot sopivat täydellisesti laihduttajille, koska liha on täysin rasvatonta ja pelkkää proteiinia. Todellista urheilijoiden ruokaa, Tammi nauraa.

Laihduttajien kannattaa Tammen mukaan valmistaa lehtokotilot esimerkiksi välimerelliseen tyyliin.

– Vähän viiniä, kaltattuja tomaatteja ja kasviksia. Siitä voi tehdä vähän keittomaisen aterian välimerellisillä mausteilla.

Tammen mukaan muita syötäviä etanoita ovat tarhakotilot, mutta ne ovat Suomessa jo uhanalaisia. Myrkyllisiä etanoita ei Suomen luonnosta löydy, mutta suurin osa lajeista maistuu yksinkertaisesti pahalta.

– Joillakin etanoilla lemmenpiikki on niin terävä ja pitkä, että niiden syöminen on hankalaa. Kyllä lehtokotilo on se paras herkku.

Suunnitteilla etanafarmi

Porvoolaisen etanaravintolan perustajatMerja Tammi ja Ari Kovero myivät Timbaalin vuonna 2005 toisille omistajille. Alkuvuodesta 2013 Timbaali meni jälleen myyntiin ja pariskunta päätti ostaa perustamansa ravintolan takaisin.

– Olemme myös ehkä käynnistämässä uudelleen etanoiden kasvatusta jossain muodossa. Meidän lapset ainakin suunnittelivat pienen viljelmän pystyttämistä, jotta voimme taas esitellä kasvatusta ryhmille ja saamme omaan ravintolaan erikoisherkkuja.

Lisää etanoista Koti-osiossa:

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja