Mainos

Rasistit kiinnostuivat Ruotsin kielitutkimuksesta – Tutkija: Itse pelkäsin lapsena suomalaisia

Ruotsissa uutisoitiin viime viikolla, että Suomi on pudonnut kolmanneksi puhutuimmaksi kieleksi arabian jälkeen. Tutkijan mukaan selvityksestä kiinnostuivat ensimmäiseksi Ruotsissa rasistiset tahot.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka suomensukuiset ovat nyt osa ruotsalaista kulttuuria, ei tilanne ole aina ollut näin. Hän tunnustaakin pelänneensä suomalaisia lapsena.

Tukholman yliopiston kielitieteilijä Mikael Parkvall on tutkinut suomen ja arabian kieliä äidinkielen tasoisesti puhuvien ihmisten määrän vaihtelua Ruotsissa.

Viime viikolla uutisoitiin hänen tukimuksensa, jonka mukaan arabiaa puhuvien määrä on turvapaikanhakijoiden myötä lisääntynyt niin selvästi, että arabiaa puhutaan nyt Ruotsissa enemmän kuin suomea. 

Parkvall sanoo, että suomen kieli on notkahduksestaan huolimatta aina ollut oleellinen osa ruotsalaista kulttuuria. Siksi notkahdus onkin merkittävä.

– Suomi on käytännössä ollut toiseksi puhutuin kieli Ruotsissa siitä lähtien, kun Ruotsin valtio on ollut olemassa. Tämä saattaa kuitenkin lähiaikoina olla muuttumassa pysyvästi, Parkvall pohtii.

Parkvall kuitenkin muistuttaa, ettei tutkimus ole sataprosenttinen totuus, vaan paras mahdollinen arvio arasta aiheesta. Ruotsissa ei nimittäin pidetä virallisia tilastoja asukkaiden äidinkielestä. 

Rasistit kiinnostuivat tutkimuksesta

Parkvall myöntää, että aihe on varsin räjähdysherkkä nykyhetken poliittisessa ilmapiirissä.

– Tuskin tulee yllätyksenä, että rasistisia ajatuksia omaavat tahot kiinnostuivat heti ensimmäisenä tutkimuksestani, Parkvall myöntää.

Parkvall kuitenkin muistuttaa, että vain muutama vuosikymmen takaperin suomalaisista ajateltiin yhtä ennakkoluuloisesti kuin nyt ympäri Eurooppaa uutta elinpaikkaa etsiviin pakolaisiin.

– Fakta on se, että suomalaisista ajateltiin samalla tavalla ulkopuolisina ja uhkana, kun he tänne tulivat 1960-luvulla. Itse ainakin lapsena pelkäsin heitä, sillä he olivat toisia, pelottavia, kieli oli outoa, Parkvall naurahtaa.

– Nykyään olemme jo tottuneet heihin, eikä suomalaisia enää pidetä alempana kastina. Mutta suomalaisten kokemus rasismista on hyvin samankaltainen, mitä turvapaikanhakijat nyt kokevat, Parkvall pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.