Räsänen: Suomessa Snowdenia ei voi auttaa erikoisjärjestelyillä

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan tietovuotaja Edward Snowdenia ei voida auttaa Suomessa poliittisella päätöksellä.

Lainsäädäntö velvoittaa kohtelemaan jokaista turvapaikanhakijaa tasavertaisesti, eikä esimerkiksi Räsäsellä sisäministerinä ole toimivaltaa puuttua turvapaikkahakemuksiin. Räsäsen mukaan menettelytapa on yleinen EU-maissa.

– Meidän lainsäädäntömme näkökulmasta Snowden ei ole edes jättänyt turvapaikkahakemusta, vaan kirjeen, joka koskee turvapaikkaa, Räsänen huomauttaa.

Sisäministeriö ilmoitti aiemmin päivällä, ettei ulkomailla tehtyjä turvapaikkahakemuksia käsitellä lainkaan. Jos Snowden kuitenkin onnistuisi pääsemään Suomen kamaralle, hän voisi hakea turvapaikkaa kuin kuka tahansa ulkomaalainen. Räsänen kuitenkin huomauttaa, että hakemuksen käsittelyssä tulisi ottaa huomioon Yhdysvaltojen kanssa tehty luovutussopimus.

Suomen Venäjän-suurlähetystö vastaanotti Snowdenin turvapaikkahakemuksen eilen faksilla. Ulkoministeriön mukaan Snowdenille vastataan suurlähetystöstä parin päivän sisällä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat