Räppäri Jami Faltin asui lapsuudessaan ja nuoruudessaan tukholmalaisessa lähiössä – näin hän ajattelee Ruotsin jengiväkivalta-aallosta

Rap-artisti Jami Faltin on häkeltynyt saamastaan suosiosta: "En odottanut tuollaista menestystä" 8:42
Rap-artisti Jami Faltin on häkeltynyt saamastaan suosiosta: "En odottanut tuollaista menestystä"

Syyskuussa toisen albuminsa julkaissut rap-artisti Jami Faltin kertoo, mitä Suomessa tulisi hänen mielestään tehdä, jotta Ruotsia tällä hetkellä piinaavan jengiväkivallan aallon rantautumista Suomeen voitaisiin yrittää estää.

22-vuotias rap-artisti Jami Faltin julkaisi syyskuussa toisen albuminsa Kertoimia Vastaan, ja etenkin sen nimikkokappale saavutti valtavan suosion keräten julkaisupäivänään hurjat 262 000 striimausta. Kuukauden aikana kappaletta on striimattu 3 miljoonaa kertaa. 

Sunnuntaiaamuna Huomenta Suomessa vieraillut rap-artisti kuvaa uuden albuminsa olevan "trapskelmää". Kyseessä on Faltinin itse luoma genre, joka on yhdistelmä hip hopin alalajia trapia ja suomalaista iskelmää.

Faltin kertoi kuunnelleensa itse paljon esimerkiksi J. Karjalaisen ja Kari Tapion musiikkia. Hän tulee romaniperheestä, ja uskoo kiinnostuksen iskelmää kohtaan kumpuavan jo lapsuudenkodista. Räppäri on ollut musikaalinen pienestä pitäen.

– Olen laulanut J. Karjalaisen Hän-biisin seiskaluokalla koko koululle, ja olen myös ollut The Voice Kids -ohjelmassa 13-vuotiaana. Sitten nuoruudessani olen reissannut aika paljon Suomen ja Ruotsin väliä laivalla, niin siellä on tullut laulettua karaokea, hän sanoi Huomenta Suomessa.

Faltin asui ison osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan Ruotsissa tukholmalaisessa lähiössä, ja on pistänyt merkille Ruotsia tällä hetkellä piinaavan jengiväkivallan aallon. Hän kuitenkin kuvaili saaneensa itse viettää Ruotsissa hauskan lapsuuden ja nuoruuden.

– Frendien kanssa hengasimme nuorisotalolla ja pelasimme jalkapalloa ulkona, jeesasimme toistemme äitejä kun he olivat kävelemässä yksin ruokakaupasta kotiin, hän muisteli.

Faltinin mielestä Ruotsissa oli kuitenkin melko vähän mahdollisuuksia, jonka vuoksi "väärälle tielle" ajautuminen saattoi olla pienestä kiinni. Hän totesi Tukholman lähiöissä olleen "raju meininki" jo silloin, kun hän asui siellä.

Faltin ajattelee Ruotsin tämänhetkisten tapahtumien olevan traagisia.

– Liian paljon kuolemia tapahtuu koko ajan noiden juttujen takia. En ole mikään tutkija tai poliitikko, mutta mitä itse pystyn sanomaan, niin olen nähnyt, että Suomeen tulee aina kaikki jutut vähän Ruotsin perässä. 

Hänen mielestään nuorille pitäisi antaa mahdollisuuksia muun muassa nuorisokeskusten toimesta, jotta Ruotsin tilanteen rantautumista Suomeen voitaisiin yrittää estää. Artisti kokee juuri nuorisotalojen toimineen isona pelastuksena hänelle itselleen.

Keskusrikospoliisin (KRP) viestintäpäällikkö, rikosylikomisario Antti Hyyryläinen arvioi aiemmin, että järjestäytynyt rikollisuus on Suomessakin suuressa murrosvaiheessa, ja katujengeillä on siinä oma roolinsa.

Faltin yllätettiin haastattelun lopussa, kun hänelle ojennettiin kultalevy. Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat