Ruotsissa puolustusvoimat ryhtyy tukemaan poliisia jengiväkivallan torjunnassa: "Väkivallan aalto vertaansa vailla"

Näin pääministeri Orpo kommentoi Ruotsin poliisin avunpyyntöä 2:56
Video: Näin Orpo kommentoi Suomen mahdollista apua Ruotsille

Ruotsissa puolustusvoimat ryhtyy tukemaan poliisia maata piinaavan jengiväkivallan aallon torjunnassa. Asiasta kertoo pääministeri Ulf Kristersson, jonka mukaan Ruotsia nyt koetteleva väkivalta on vertaansa vailla Euroopassa.

– Väkivallan aalto, jonka nyt näemme, on vertaansa vailla Ruotsissa ja Euroopassa. Millään muulla maalla ei ole käsissään vastaavaa tilannetta kuin Ruotsilla, Kristersson sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallitus tekee ensi viikolla päätöksen tehtävän antamisesta poliisille ja puolustusvoimille. Puolustusvoimat voisi jatkossa esimerkiksi lainata kalustoaan ja henkilöstöään poliisin käyttöön.

– Sen tarkan toteutuksen täytyy perustua poliisin tarpeisiin, ja sitä täytyy suunnitella eri viranomaisten yhteistyössä, sanoo oikeusministeri Gunnar Strömmer tukitoimien käytännön toteutuksesta.

"Lainmuutokset olisi pitänyt tehdä kauan sitten"

Tukitoimet toteutetaan voimassa olevan lainsäädännön puitteissa. Pääministerin mukaan jatkossa lainsäädäntöä on kuitenkin kehitettävä, jotta poliisilla olisi paremmat mahdollisuudet pyytää apua poikkeustilanteissa.

– Nämä lainmuutokset olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten, Kristersson sanoi.

Ruotsin lainsäädännössä on perinteisesti asetettu tiukat rajat sille, miten puolustusvoimia voidaan käyttää. Kristersson sanoi eilen puheessaan, että Ruotsin nykylainsäädäntöä ei ole suunniteltu "jengisotaa ja lapsisotilaita" varten.

Kristersson on pitänyt erityisen ongelmallisena sitä, että jengit käyttävät järjestelmällisesti alaikäisiä väkivallantekoihin näiden saamien lievempien tuomioiden vuoksi.

Tämänpäiväinen tiedotustilaisuus järjestettiin sen jälkeen, kun Kristersson oli tavannut poliisiylijohtaja Anders Thornbergin sekä puolustusvoimien komentajan Micael Bydénin.

Poliisiylijohtaja: Puolustusvoimat voi tukea

Ruotsin poliisiylijohtaja Thornberg oli aiemmin kertonut toivovansa, että puolustusvoimat voisi auttaa poliisia ennennäkemättömän jengiväkivallan torjunnassa. Thornberg huomautti tänään lehdistötilaisuudessa, että viranomaiset tekevät jo nyt tiivistä yhteistyötä.

– Rauhan aikana väkivaltamonopoli maassamme on poliisin vastuulla. Asevoimia ei pitäisi käyttää puhtaasti operatiivisissa toimissa, Thornberg sanoi.

Hän kuitenkin totesi, että puolustusvoimat voisi auttaa poliisia esimerkiksi kuljetuksessa, tarkkailussa ja tietojen analysoinnissa.

– Olisi järkevää käyttää puolustusvoimia niin kuin meillä olisi ollut terrori-isku.

Toistakymmentä ihmistä on saanut syyskuussa surmansa jengeihin liittyvässä väkivallassa Ruotsissa. Thornberg sanoi, että tilanne on ravistellut Ruotsia.

– Konfliktit rikollisten välillä ovat johtaneet siihen, että viattomia ihmisiä on murhattu. Kyse on terrorismin kaltaisesta väkivallasta, jollaista ei ole nähty aiemmin.

Thornbergin mukaan on luultavaa, että tästä vuodesta tulee Ruotsin historian kaikkien aikojen pahin jengiväkivallan suhteen. Hän piti erityisen huolestuttavana, että nuoria liittyy rikollisjengeihin.

– Olemme tilanteessa, jossa lapset ottavat yhteyttä näihin verkostoihin tullakseen murhaajiksi.

Lue myös:

    Uusimmat