Raportti: Lännessä uskotaan Venäjästä liian hyvää – tällaisia ovat Venäjään liittyvät myytit, joihin moni luottaa

7:49
Miten kauppa Venäjälle on sujunut korona-aikana? Katso videolta

Tutkijoiden mielestä lännen täytyy pitää kiinni pakotteista ja ottaa tosiasiana, että Venäjä ei ole lännen kumppani.

Lännessä suhtaudutaan Venäjään sinisilmäisesti, mikä on johtanut huonoon Venäjä-politiikkaan ja pelannut Kremlin pussiin. Näin sanotaan raportissa, jonka arvostettu brittiläinen tutkimuslaitos Chatham House julkaisi torstaina.

Raportin mukaan päättäjät ja suuri yleisö lännessä uskovat liian helposti Venäjää koskeviin myytteihin, jotka eivät pidä paikkaansa.

Kun Venäjä-politiikka sitten pohjautuu epärealistiseen tai virheelliseen ajatteluun, länsi epäonnistuu jatkuvasti pyrkimyksessä muodostaa Venäjään toimivat ja vakaat suhteet.

Raportissa listataan 16 Venäjään liittyvää myyttiä, joihin moni lännessä uskoo ja jotka raportin mukaan edistävät Venäjän hallinnon agendaa.

Yksi myyteistä on se, että Venäjä ja länsi haluavat pohjimmiltaan samoja asioita, kuten hyviä suhteita.

Raportin mukaan läntiset arvot ja intressit eivät ole yhteensopivia Venäjän tavoitteiden kanssa ja lännessä pitäisi tunnustaa se tosiasia, että Venäjä ei tällä hetkellä ole lännen kumppani.

Lännessä ei raportin mukaan pitäisi olettaa Venäjän haluavan lieventää jännitteitä, koska Kreml hyötyy sisäpoliittisesti heikoista länsisuhteista.

Raportissa esitetään myös suosituksia Venäjä-politiikan suhteen. Kirjoittajien mielestä lännen pitäisi esimerkiksi tukea vahvasti Venäjän naapurimaiden itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta sekä pitää kiinni pakotepolitiikasta.

Pakotteet ovat raportin mukaan puutteistaan huolimatta lännen tehokkain ase Venäjää vastaan.

Raportti kehottaa myös panemaan turvallisuuden talouden edelle ja hyväksymään tietyt taloudelliset uhraukset, joita seuraa tiukemmasta linjasta Venäjää kohtaan.

Chatham Housen raportin on kirjoittanut 17 pitkän linjan Venäjän ja kansainvälisten suhteiden tutkijaa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja