Raportti: CIA piti vankeja hereillä yli viikon – vankia uhattiin vaimon raiskaamisella

"CIA:n menetelmät hyödyttömiä" 6:11

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n käyttämiä kuulustelumenetelmiä luonnehditaan senaatin tuoreessa raportissa brutaaleiksi ja raaoiksi.

Lue raportti (pdf) täältä.

CIA käytti muun muassa julmaa vesikidutusta kuulustelleessaan vankeja Guantanamon vankilassa. Lisäksi vankeja pidettiin hereillä useita päiviä.

CNN kertoo, että joissakin tapauksissa vankeja pidetiin hereillä jopa 180 tuntia eli yli viikon. Vangit pistettiin selleihinsä mahdollisimman epämukaviin asentoihin ja heidän kätensä kahlehdittiin pään yläpuolelle.

Raportissa kerrotaan lisäksi, että yksi vangeista menehtyi hypotermiaan. Hänet oli kahlittu puolialastomana sementtilattialle.

Kuulustelijat kertoivat joillekin vangeille, että he satuttaisivat vangin lapsia tai raiskaisivat tämän vaimon. 

CIA:n kuulustelijat huputtivat myös alastomien vankien päät ja kuljettivat heitä käytäviä pitkin. Samalla vankeja potkittiin ja hakattiin.

Kidutetut vangit kärsivät usein hallusinaatioita, vainoharhaisuudesta ja unettomuudesta. Monet yrittivät vahingoittaa itseään.

Raportin tiistaina julkistanut komitean puheenjohtaja senaattori Dianne Feinstein kuvasi kuulustelukeinoja tahraksi Yhdysvaltain maineelle.  

-Tämän 500-sivuisen yhteenvedon julkistaminen ei poista tahraa, mutta se voi kertoa kansallemme ja maailmalle, että Yhdysvallat on tarpeeksi rohkea myöntämään, jos se on tehnyt virheen, Feinstein sanoi.

Sotavankina ollut McCain puolusti raporttia

Raportista tuli Yhdysvalloissa poliittinen kysymys jo ennen kuin se julkistettiin. Esimerkiksi ulkoministeri John Kerry varoitti viime viikolla sen mahdollisista seurauksista ympäri maailmaa.  

Republikaanisen puolueen kongressiedustajan Mike Rogersin mukaan raportti kiihottaa väkivaltaan. Luultavasti se vaatii joidenkin hengen, hän sanoi ABC Newsille.  

Raportin julkistamisen jälkeen republikaani John McCain astui senaatin puhujapönttöön. McCain itse joutui kidutetuksi ollessaan sotavankina Vietnamin sodan aikana. Hän puolusti raporttia.  

-Henkilökohtaisesta kokemuksesta tiedän, että vääryydet vankeja kohtaan tuottavat enemmän pahaa kuin hyvää tietoa, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat