Rantabaari-tähti Sara Grady eli lähes rahattomana New Yorkissa yli 10 vuotta sitten – sai kodin Manhattanilta onnekkaan sattuman ansiosta

Rantabaari-tähti Sara Grady oli mukana Suomi-tytöt New Yorkissa -reality-sarjassa yli 10 vuotta sitten 3:53
Katso videolta, millaista Suomi-tytöt New Yorkissa -sarjan kuvaaminen New Yorkissa oli.

Näyttelijä Sara Grady oli mukana suomalaisessa realitysarjassa, jossa kuvattiin nuorten naisten elämää New Yorkissa. Sarjan kuvauksien aikaan Saran elämässä oli meneillään ajanjakso, joka oli rankinta ja stressaavinta aikaa hänen elämässään, mutta aika New Yorkissa oli kaiken kärsimyksen arvoista.

Rantabaari-sarjasta tuttu näyttelijä Sara Grady (ent. Nurmi), 37, oli mukana yli 10 vuotta sitten esitetyssä reality-sarjassa nimeltään Suomi-tytöt New Yorkissa. Sarja esitettiin Livillä vuonna 2012. 

– Se tuntuu erilaiselta elämältä, kuin eri planeetalta. Versio minusta oli tuolloin se, että ollaan vähän pihalla ja eletään elämää täysillä. Hyvät muistot, mutta se tuntuu todella kaukaiselta, Grady kertoi MTV Uutisille ajasta sarjan kuvauksien aikaan. 

Sarja seurasi neljän nuoren naisen arkea ja juhlaa New Yorkin sykkeessä: mukana olivat Saran lisäksi Alexandra Alexis, Annabella Daily (ent. Åsvik) ja Minna Ajo.

Kurkkaa alla olevalta videolta, miltä Suomi-tytöt New Yorkissa -sarja näytti! 

Suomi-tytöt New Yorkissa -sarja kertoi neljän naisen elämästä New Yorkissa 3:18

Sara opiskeli tuolloin näyttelijäksi William Esper Studio -teatterikoulussa, New Yorkissa. Lopulta hän asui Yhdysvalloissa 15 vuotta: New Yorkissa kahdeksan ja Kaliforniassa seitsemän. 

Aika New Yorkissa oli hänen elämänsä vaikein ja stressaavin ajanjakso, eikä Sara enää tekisi vastaavanlaista ohjelmaa sellaisessa elämäntilanteessa. 

– Olin todella hukassa elämässäni, oli parisuhde- ja rahaongelmia. Olin juuri valmistunut koulusta ja päättänyt jäädä New Yorkiin, vaikken tiennyt, mitä se tarkoittaa. Tiesin, että Suomessa on turva, mutta päätin jäädä, ja se oli kyllä todella rankkaa, vaikeaa ja uuvuttavaa aikaa. 

– Tein silloin kaikenlaisia duuneja: olin tarjoilija, baarimikko, koirankävelyttäjä, vaatekaapin järjestelijä, henkilökohtainen assistentti. Sitä eli vain kuukaudesta toiseen, kunhan sain vuokran maksettua. Mutta se oli sen arvoista, enhän muuten olisi sinne jäänyt. Se, mitä kaupunki antoi, ja mitä siellä pääsi tekemään ja kokemaan, oli sen arvoista. Päivä kerrallaan oli mottoni. 

Koti Manhattanilla onnekkaan sattuman ansiosta

Vaikka Sara teki viikossa montaa eri työtä, hän ehti pyhittää viikonloput vapaa-ajalle. Aika New Yorkissa opetti, että hänen täytyi löytää joustavampia työtehtäviä, joista sai enemmän rahaa, ja jättää päivät vapaaksi, jotta hän ehti edistää näyttelijänuraansa ja käydä koekuvauksissa. Kahdeksan vuotta se tosin otti tajuta tuo kuvio. 

Sara asui ohjelman kuvausten aikaan poikaystävänsä kanssa. Sitä ennen hänellä oli kämppäkavereita.

– Eihän minulla olisi muuten ollut varaa asua Manhattanilla, mutta kaverini kaveri oli löytänyt asunnon, jossa on tällainen rent control, eli vuokraa ei voinut nostaa. Se maksoi silloin 1 200 dollaria, joka on aivan uskomatonta. Ei sellaista ole olemassa Manhattanilla. Soitin vuokranantajalle heti. 

Sara päätyi sarjaan mukaan toisen osallistujan Alexandran kautta. He olivat kavereita, ja Alexandralla oli ohjelmaidea ja hän pyysi Saraa mukaan. 

– Mietin hetken, koska reality on, mitä on. Minulla oli vähän eri idea ohjelmasta, mitä se loppujen lopuksi oli. Olisin itse katsojana halunnut nähdä dokumenttisarjan, mutta tämä oli enemmän käsikirjoitettua. Toivon kuitenkin, että sarja inspiroi ihmisiä tekemään ja menemään. Haluan inspiroida ihmisiä elämään täysillä ja tekemään, mitä ikinä haluaa tehdä. 

Kuvaajat tulivat kuvaamaan parin kuukauden välein New Yorkiin kahdeksi viikoksi. Välissä tapahtui paljon kaikkea, mutta sitä ei saanut ikinä kuvattua. Välillä osallistujat keksivät asioita, joita ei oikeasti tapahtunut.

– Ei mitään dramaattista, mutta muistan, että mietimme, mitä voisimme kuvata. Meille oli palkattu joskus näyttelijöitä mukaan, jotka olivat muka meidän kavereitamme. Mutta tämä on ihan normaalia. Kaikissa tosi-tv-ohjelmissa on jotain tällaista. Luulin, että ihmiset tietävät sen, mutta monet tarttuivat sanomisiini. Silloin tajusin, että ihmisille voi näyttää televisiossa melkein mitä vain ja he uskovat. 

Rottia asunnossa, ei ruokaa, eikä rahaa

Sara voisi edelleen lähteä vastaavaan ohjelmaan mukaan, jos hänellä olisi enemmän sananvaltaa sen lopputulokseen. 

– Olimme niin nuoria, etten tiedä, olisimmeko olleet valmiita sanomaan ja avautumaan, että tältä se oikeasti näyttää: meillä on rottia kämpässä, joskus ei ole mitään syötävää ja jaamme kananmunia keskenämme, kun ei oikeasti ole rahaa. 

– Yhdessä kämpässä minulla ei ollut verhoja kahteen vuoteen, koska laitoin kaikki rahani näyttelemisen tunteihin. Ikkunassani roikkui pyyhkeitä. Siellä piti miettiä, mikä on tärkeää. Ajattelin, että selviän ilman verhoja. Minulla ei ollut sänkyä, niin nukuin ilmapatjalla kaksi vuotta. Tämä kuulostaa hullulta, koska Suomessa ollaan aika mukavuudenhaluisia. Mutta toki vastapainona siinä sai niin paljon, että sitä vain antoi mennä. Uskoin, ettei se ole elämääni ikuisesti, vaan ainoastaan vaihe siinä. 

Toinen vaihtoehto Saralla olisi ollut palata Suomeen, missä hänellä olisi ollut kaikki hyvin. Kotioven takana vain ei olisi ollut upeaa ja inspiroivaa New Yorkia, jossa voi tavata joka päivä ihan kenet tahansa ja voi tapahtua ihan mitä tahansa. 

– Mutta New York ei ole kaikille. Sanoisin, että se on Yhdysvaltojen rankin kaupunki. Heillä on sanontakin: “If you can make it in New York, you can make it anywhere”. New York antoi minulle todella hyvät työkalut muuttaa Los Angelesiin. Siellä minua ei kiinnostanut enää bailaaminen, eikä kavereiden etsiminen, vaan keskityin täysillä töihin. Jos olisin lähtenyt Suomesta suoraan Kaliforniaan, niin olisin ollut todella hukassa ja lähtenyt sieltä varmaan saman tien, Sara pohti. 

Elämä Lontoossa ja Genevessä

Sara ei ole tällä hetkellä ohjelman muiden naisten kanssa tekemisissä, mutta sosiaalisen median kautta hän pysyy kartalla, mitä he puuhaavat. 

– Olisi mahtavaa juoda yhdessä drinkit jossain päin maailmaa ja muistella näitä meidän nuoruutemme päiviä. 

Sara asuu nykyisin aviomiehensä kanssa Lontoossa, Isossa-Britanniassa, ja Genevessä, Sveitsissä. Saran miehellä on talo Lontoossa, mutta hän sai työtarjouksen Genevestä, joten sen takia pari asuu kahdessa eri maassa.

Pari meni naimisiin toukokuussa 2023.

Kaksi viimeisintä kesää Sara on ollut mukana Suomessa Rantabaari-sarjassa, jossa näyttelee Friidaa. Hänellä on myös oma Dear Ladies -podcast ja naisille suunnattu valmennuspalvelu. 

– En ole koskaan ajatellut tekeväni tällaista, mutta se on luovaa ja olen nauttinut siitä. Lisäksi sitä on helppo tehdä ulkomailta käsin. En olisi myöskään ikinä kuvitellut asuvani muualla kuin Yhdysvalloissa. 

– Nautin näyttelemisestä valtavasti ja se on iso intohimoni, mutta siinä sinulla ei ole itsellä hirveästi kontrollia. Vaikka se on luovaa, niin sinulle sanotaan, mitä tehdään. Podcast ja valmentaminen ovat vastapainoa sille. Mitä minä haluan sanoa, ja miten voin luovalla tavalla ilmaista itseäni? Vuodet Yhdysvalloissa ovat antaneet paljon oppeja, joita ei aina tule edes ajatelleeksi. Haluan jakaa kaikkea tietoa siitä, miten pääsee lähemmäs unelmiaan. Jenkki-asennetta Suomeen!

Sara muistetaan Suomi-tytöt New Yorkissa -ohjelmasta enää harvoin. Hän sai ohjelman aikaan paljon ”aivan hirveää palautetta”.

– Meitä pilkattiin paljon ja mietittiin, mitä oikein kuvittelemme olevamme. Silloin some ei ollut samanlainen kuin nyt, että ehkä vältyimme pahimmalta palautteelta. Rehellisesti sanottuna olin kyllä ihan pihalla siihen aikaan, enkä pysty edes katsomaan jaksoja. Olin niin epävarma itsestäni, enkä uskonut itseeni ollenkaan. Minulla ei ollut mitenkään hirveän iloinen tai kevyt energia silloin, mutta oli meillä silti hauskaa. Ja olen todella ylpeä siitä, että olimme mukana tekemässä yhtä Suomen ensimmäisistä tosi-tv-sarjoista ulkomailla. Meillä oli ihana tiimi.

Tammikuussa 2024 julkaistaan Saran tekemä The Maker -lyhytelokuva, jonka hän on kuvannut asuessaan Los Angelesissa. Teos pyörii monella eri elokuvafestivaalilla. 

– Jos en saa luoda jotakin, niin en pysty elämään. Minun täytyy luoda ja pysyä luovien ihmisten ympäröimänä. Pysyä onnellisena ja pystyä luomaan, se on tavoite, Sara kiteytti. 

Katso videolta, millaista Suomi-tytöt New Yorkissa -sarjan kuvaaminen New Yorkissa oli.

Juttua muokattu 28.1. klo 14.57: Korjattu, ettei kyseinen sarja ollut Suomen ensimmäinen realitysarja, jota kuvattiin ulkomailla, mutta se oli ensimmäisten joukossa.

Lue myös:

    Uusimmat