Ranskasta saapuu Suomeen 154 000 ankeriaanpoikasta: Tuonti Englannista tyssäsi brexitiin – lentokone vaihtui autoon koronan takia

Kalatalouden Keskusliitto tuo huomenna Suomeen 154 000 Ranskasta pyydettyä ankeriaanpoikasta. Kalat saapuvat maahan karanteenista Ruotsista.

Suomen vesiin istutetaan tänä keväänä 154 000 ankeriaanpoikasta, joista 100 000 Luonnonvarakeskus istuttaa rannikkovesiin kannanhoidollisista syistä. 

Ankerias on äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu vaelluskala, jota esiintyy Suomen merialueella ja sisävesissä, mutta joka lisääntyy vain Atlantilla. 

Brexit tyssäsi kalojen tuonin Englannista

Euroopan ankeriaskannat ovat vähentyneet rajusti.

Ankeriaanpoikasia ei saavu enää entiseen tapaan Suomenkaan rannikolle eivätkä ankeriaat pääse nousemaan ylös syönnösalueilleen jokien patoamisen takia. Nyt tehtävillä istutuksilla tuetaan eurooppalaisen ankeriaskannan elpymistä.

Istutettavat ankeriaat on tällä kertaa pyydetty Garonnejoesta Ranskasta, koska Brexitin takia ankeriaanpoikasia ei ole enää mahdollista tuoda Englannista EU:n alueelle. 

Suomessa ankeriaat voivat elää kymmeniä vuosia ennen kuin aloittavat 6 000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen Sargassomerelle. 

Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5–2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia. Suuresta koosta on todennäköisesti hyötyä pitkällä vaelluksella.

Korona siirsi kuljetukset autoon

Koronaepidemian vuoksi ankeriaanpoikaset saapuvat Suomeen autokyydillä, eivät lentäen, kuten aikaisempina vuosina. 

Huomisaamuna kylmäkuljetusautolla Ruotsista Suomeen saapuvat ankeriaanpoikaset ovat olleet karanteenissa Ruotsissa.

– Ne ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja noin gramman painoisia, kuvailee tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden Keskusliitosta tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja