Ranskassa kokoontuneet EU-johtajat kannattavat ajatusta eri tahtiin etenevästä EU:sta

Ranskassa eilen minihuippukokoukseen kokoontuneet EU-johtajat kannattavat ajatusta eri tahtiin etenevästä EU:sta, jossa jotkut jäsenet voisivat syventää integraatiota nopeammin kuin toiset.

– Yhtenäisyys ei ole sama kuin yhdenmukaisuus. Tästä syystä tuen uusia yhteistyömuotoja, sanoi lehdistötilaisuudessa puhunut Ranskan presidentti Francois Hollande.

Versailles'ssa eilen järjestettyyn minihuippukokoukseen osallistuivat Hollanden lisäksi myös Saksan, Italian ja Espanjan johtajat. Maat miettivät kokouksessa keinoja EU:n vahvistamiseksi tilanteessa, jossa Britannia on lähtemässä EU:sta ja populismi leviää ympäri Eurooppaa.

Tänä vuonna useassa EU-maassa järjestetään myös vaaleja, muiden muassa parlamenttivaalit Hollannissa tässä kuussa, presidentinvaalit Ranskassa myöhemmin keväällä ja parlamenttivaalit Saksassa syksyllä. 

EU-komissio esittelikin viime viikolla viisi erilaista skenaariota tulevaisuuden EU:ksi. Yksi näistä oli, että toisten annetaan edetä nopeammin. Saksa ja Ranska sekä Italia, Belgia, Hollanti sekä Luxemburg ovat jo aiemmin ilmaisseet tukevansa tätä ideaa.  
Saksan liittokansleri Angela Merkel kehotti eurooppalaisia rohkeasti hyväksymään sen, että jotkut maat voivat edetä nopeammin kuin toiset.

– Meidän täytyy pystyä siirtymään eteenpäin, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa.

Neljän EU-maiden johtajat eivät esitelleet kokouksen jälkeen mitään uusia konkreettisia toimia.

Viisi erilaista skenaariota

EU-komission viime viikolla julkaisemassa tulevaisuuspaperissa mainittiin viisi erilaista skenaariota, joiden pohjalta jäsenmaat voivat käydä keskustelua EU:n suunnasta.

Yksi näistä oli se, että eteneminen sallitaan eri tahtiin. Muina skenaarioina mainittiin, että jatketaan entisellään, laitetaan sisämarkkinat kaiken edelle, tehdään vähemmän mutta tehokkaammin tai että yhteistyötä syvennetään reippaasti.

EU:n 27 jäsenmaan on määrä antaa julistus EU:n tulevaisuudesta kuluvan kuun lopussa Roomassa, jossa juhlitaan Rooman sopimuksen 60-vuotispäivää.

Lue myös:

    Uusimmat