Mainos

Ranskassa herättiin miestoimittajien törkeään käytökseen: Lukuisissa someryhmissä halvennetaan naistoimittajia seksistisillä törkyviesteillä – ministerin mukaan miehet ovat luusereita

Ranskassa on paljastunut useita toimittajamiesten viestiryhmiä, joissa halvennetaan naiskollegoja. Toiminta on jatkunut vuosikausia. 

Ranskalainen Liberation-lehti paljasti perjantaina naistoimittajia halventavan Facebookin LOL League -ryhmän, jossa on toiminut myös kaksi Liberationin omaa toimittajaa. Myös muut vastaavat paljastukset ovat johtaneet hyllyttämisiin ja erottamisiin.

Eilen lehden CheckNews-palvelu paljasti, että useat Ranskan Huffington Post -nettijulkaisun työntekijät olivat perustaneet Slack-viestipalveluun ryhmän nimeltä Radio Foot Beer, joka oli suunnattu miespuolisille päällikkötoimittajille.

Paljastuksen mukaan ryhmän tekstit olivat "seksistisiä, rasistisia ja homokammoisia". Viestit olivat erityisen loukkaavia lehden naispuolisia toimittajia kohtaan.

Kun lehden johto sai vihiä viestipalvelusta viime joulukuussa, kolme työntekijää sai potkut.

"Hän tuoksuu seksiltä"

CheckNews on saanut muutamia Radio Foot Beer -ryhmän viestejä, jotka se julkaisi eilen. Naisia kuvailtiin viesteissä fyysisten ominaisuuksien mukaan ja kuinka he olivat pukeutuneet. Harjoittelijasta ryhmässä kirjoitettiin, että "hän tuoksuu seksiltä".

Lisäksi viesteissä saattoi olla naiseen viittaava kysymys "Oliko hän joo/ei/yhdentekevä" tai "tänään täällä on joitakin harjoittelijoita, nauti" tai "oliko sinulla viisi minuuttia aikaa nopeaan sodomiasessioon" tai "panitko häntä suuhun?"

Kaksi työntekijää erotettiin viime vuonna samanlaisista syistä Vice Francessa. Syyksi kerrottiin, että heidän käyttämässään viestipalvelussa oli "nöyryyttävää käytöstä naiskollegoja kohtaan".

Valehaastattelu julkaistiin netissä

Ranskan Slate-lehti kertoi tänään pitkässä artikkelissa Léa Lejeunesta, joka kertoo kärsineensä jatkuvasti Facebookin LOL-ryhmään kuuluneiden miesten twiiteistä tai viesteistä.

– Olen ehkä yksi monista LOL-ryhmän uhreista, joka uskaltaa nyt puhua. Liberation-lehden artikkeli on tuonut esille ansiokkaasti tilanteen, josta ollaan vaiettu kuusi vuotta, Léa Lejeune kertoo lehdessä.

– Olen edelleen peloissani, että sosiaalinen media tuottaa päälleni mutavyöryn. En kuitenkaan halua nähdä tähän osallistuneiden miesten vähättelevän kyberhäirintää.

Lejeune kertoo, että parin päivän aikana viisi toimintaan osallistunutta miestä on pyytänyt viesteissään häneltä anteeksi.

Raiskausvitsejä ja fotoshopattuja kuvia

LOL League -ryhmän jäsenet käyttivät myös twitterin anonyymejä tilejä, joiden twiiteissä loukkasivat pääasiassa naispuolisia kollegojaan. Ryhmä myös jakoi raiskausvitsejä ja he jakoivat pornografisia kuvia, joihin oli fotoshopattu pilkattavan naisen kasvot.

Ryhmä myös kiusasi naisia esimerkiksi julkaisemalla äänitteen keksitystä työhaastattelusta. Tiedetoimittaja Florence Porcel kertoi tviitissä, kuinka hänelle soitti merkittävän uutiskanavan tuottajaksi ilmoittautunut mies, joka haastatteli Porcelia olemattomaan työhön, nauhoitti haastattelun ja julkaisi sen sitten pilatarkoituksessa.

– Itkin häpeästä kolme päivää, Porcel sanoo.

Les Inrockuptibles -lehden toimittaja David Doucet on tunnustanut olleensa "pilan" tekijä ja hän on pyytänyt tapahtunutta anteeksi.

Häirintä johtanut myös oikeuteen

Ranskan mediamaailmassa on viime vuosina paljastunut seksuaalisia häirintätapauksia, jotka ovat olleet laajasti esillä julkisuudessa. Vakavimmat koskevat TF1-televisiokanavan johtajaa Eric Monieria ja tv-juontaja Frederic Hazizia, joista ensimmäistä syytettiin seksuallisesta häirinnästä ja jälkimmäistä seksuaalisesta hyökkäyksestä.

Ranskan digitaalisista asioita vastaava ministeri Mounir Mahjoubi on kuvannut LOL League -ryhmän jäseniä luusereiksi.

– Kyseessä on ryhmä vallansa tunnossa olevia miehiä, jotka tekevät pilaa toisista ihmisistä. Heidän pilkallaan on myös seurauksia todellisessa elämässä, Mahjoubi sanoi BBC:n mukaan.

  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja