Ranskan tuleva presidentti selviää sunnuntaina – samalla valitaan myös EU:n uusi johtaja: "Suomellekin hirveän tärkeää"

Ranskan presidentinvaaleissa valitaan myös EU:lle uutta johtajaa 1:18
Kuinka Ranskan presidentinvaalit vaikuttavat Euroopan Unioniin?

Ranska valitsee tulevana sunnuntaina uuden presidentin. Elinkeinoelämän keskusliiton Brysselin toimiston päällikön mukaan vaalissa valitaan myös Euroopan Unionille uutta johtajaa.

Ranskan presidentinvaalien toisen kierroksen ehdokkaiden, nykyisen presidentti Emmanuel Macronin ja vastaehdokas  Marine Le Penin eilinen televisioväittely oli vuoden 2017 vaaliväittelyihin verrattuna tasaisempi.

Uutisaamussa vierailleen Elinkeinoelämän keskusliiton Brysselin toimiston päällikön Kaisa Soro-Pesosen mukaan vuonna 2017 Le Penin kannatus melkeinpä romahti totaalisesti.

– Tällä kertaa tilanne oli huomattavasti tasaisempi. Molemmat ehdokkaat yrittivät vetää vähän keskitien kulkijan linjaa. Macron yritti vaikuttaa tavalliselta ja sympaattiselta. Le Pen selvästi yritti profiloida itseään tällaisena  ”mainstream” kandidaattina eikä äärilaidan edustajana, Soro-Pesonen kertoo.

Soro-Pesonen pitää Le Penin mahdollisuuksia voittaa vaalit epätodennäköisinä, vaikka Le Pen on saanut kasvatettua kannatustaan. Macronia on ollut helppo kritisoida hänen ollessaan istuva presidentti koronapandemian ja Ukrainan sodan vallitessa.  

– Tällainen tilanne aina hyödyttää protestiääniä ja erilaisia populistisia liikkeitä, Soro-Pesonen sanoo.

"EU:lle valitaan uutta johtajaa"

Ranskan asema Euroopan Unionissa on kasvanut erityisesti Angela Merkelin jäätyä pois Saksan liittokanslerin paikalta. 

– Macron on noussut Merkelin poistumisen jälkeen itseoikeutetuksi EU:n johtajaksi. Hän on keskeisin ja tärkein EU:n päättäjä tänä päivänä. Ranskan asema on aivan kiistaton myöskin agendan asettajana, Soro-Pesonen kertoo. 

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Soro-Pesosen mukaan Ranskan vaaleissa valitaan nyt myös tavallaan EU:n johtajaa.

– EU:lle valitaan uutta johtajaa ja sen takia tämä asia on myös meille kaikille muille eurooppalaisille, myös Suomelle hirveän tärkeä. 

Le Pen ei omien sanojensa mukaan aja niin sanottua frexitiä eli Ranskan eroa EU:sta. Le Penin tavoitteena on kuitenkin EU:n heikentäminen ja Soro-Pesonen pitää hänen agendaansa EU:n kannalta problemaattisena.

– Elämme siinä mielessä historiallisia aikoja, että nämä vaalit tapahtuvat tilanteessa, jossa koko Euroopan Unionin turvallisuus riippuu yhtenäisyydestä. Jos johtavaksi maaksi tulisi toimija, joka pyrkii nimenomaan tämän yhtenäisyyden hajottamiseen, niin se olisi kyllä todella huolestuttavaa, Soro-Pesonen sanoo. 

Ranska äänestää presidentistä – mitä Le Penin voitto tarkoittaisi Suomelle? 10:02
Katso koko Uutisaamun haastattelu videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat