Mainos

Ranskan aluevaalit testaavat äärioikeiston suosion

Ranskassa äänestetään parhaillaan aluevaalien toisella kierroksella. Ensimmäisellä kierroksella hyvin menestynyt äärioikeistolainen Kansallinen rintama kamppailee voitosta useilla Ranskan alueilla.

Viikko sitten Kansallinen rintama oli voitokas kuudella kolmestatoista alueesta, mutta lopulta se ei välttämättä voita yhdelläkään. Ainakin osittain syynä voi olla muiden puolueiden taktikointi.

– Ainoa varma asia on, että kilvasta tulee erittäin tiukka, äärioikeistoon erikoistunut tutkija Joel Gombin kommentoi.

Hallituspuolue sosialistit on vetäytynyt toiselta kierrokselta maan niissä osissa, joissa Kansallisen rintaman mahdollisuudet voittoon olivat suurimmat.

2:07

Vanhat puolueet auttavat toisiaan

Näillä alueilla sosialistien kannattajia on kehotettu äänestämään konservatiiveja äärioikeiston voiton vaikeuttamiseksi. Kaikki äänestäjät eivät kehotuksesta pitäneet. 34-vuotiaan Sylvainin mukaan politiikka on täysin raiteiltaan.

– Jos meitä pyydetään äänestämään niin, että Kansallinen rintama ei voita, ilman että eliitti kysyy itseltään mitään kysymyksiä, niin jotain on pahasti vialla, hän puuskahti.

Presidentti Francois Hollande äänesti Tullessa Lounais-Ranskassa. Hollande antoi muiden äänestäjien ottaa selfie-kuvia kanssaan, mutta hän ei kommentoinut vaaleja kesken äänestyksen.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen vaaleissa on erittäin tiukat turvatoimet.

Le Pen kamppailee pohjoisessa

Kansallinen rintama ei tähän mennessä ole ollut valtapuolue yhdelläkään Ranskan alueella. Parhaimmat mahdollisuudet sillä on maan pohjoisosassa, jossa on ehdolla puolueen johtaja Marine Le Pen. Vahvoilla puolue on myös etelässä, jossa kamppailee puoluejohtajan sisarentytär Marion Marechal-Le Pen.

Molemmat naiset löivät helposti kilpailijansa ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella kilpa on kuitenkin selvästi tiukempi, koska sosialistit ovat vetäytyneet ja kehottaneet kannattajiaan äänestämään konservatiiveja.

Pari päivää sitten julkaistussa mielipidekyselyssä Marine Le Pen oli useita prosenttiyksikköjä tasavaltalaispuolueen ehdokasta jäljessä.

Euroopan pakolaiskriisi ja Pariisin terrori-iskut ovat kasvattaneet äärioikeiston kannatusta Ranskassa. Aluevaalien ensimmäisellä kierroksella puolue sai 28 prosenttia äänistä.

Ranskassa järjestetään vuonna 2017 presidentinvaalit. Menestys aluevaaleissa olisi tärkeää Kansalliselle rintamalle, kun se pyrkii vakuuttamaan äänestäjiä kyvystään hallita maata.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.