Ranskalaispoliiseja otettu kiinni liittyen 27-vuotiaan miehen kuolemaan

MTV Pariisissa: Tällainen on tilanne, kun mielenosoitukset ovat kestäneet kolme yötä 4:09
Tuhannet mellakoivat Pariisissa kesä-heinäkuussa. Katso MTV:n raportti paikalta 30. kesäkuuta.

Syyttäjä pitää todennäköisenä, että heinäkuun alussa menehtynyt mies oli kuollut kumiammukseen. Mies kuoli maanlaajuisten mellakoiden aikaan.

Ranskassa on otettu kiinni useita poliiseja 27-vuotiaan kuolemaan liittyen. Syyttäjä epäilee, että maan eteläosassa Marseillessa heinäkuun alussa kuollut mies sai surmansa kumiammuksesta.

Kaikkiaan Marseillessa otettiin tiistaina kuultavaksi viisi poliisia, mutta heistä kaksi oli päästetty iltaan mennessä vapaaksi. Useita siviilejä ja poliiseja on antanut todistajanlausuntoja, syyttäjät sanovat.

Kesäkuun lopulla ja heinäkuun alkupuolella Ranskassa nähtiin mellakoita, jotka liittyivät poliisin liikennepysäytyksen yhteydessä ampuman nuorukaisen kuolemaan. Satoja ihmisiä otettiin kiinni ja sadat poliisit loukkaantuivat mellakoiden yhteydessä.

Mellakoihin ei ole yhdistetty varmuudella yhtäkään kuolemantapausta. Kuukausi sitten syyttäjä kertoi kuitenkin avanneensa tutkinnan liittyen nuoren miehen kuolemaan. Mies löytyi kuolleena heinäkuun 1. ja 2. päivän välisenä yönä.

Skootteria ajaneen 27-vuotiaan miehen uskottiin saaneen sydänkohtauksen. Syyttäjä pitää kuitenkin todennäköisenä, että kuolema olisi ollut seurausta poliisien käyttämästä kumiammuksesta. Syyttäjän mukaan ammus olisi osunut miestä rintakehään.

Ruumiinavauksessa miehen rinnassa havaittiin jälkiä, jotka saattoivat syntyä ranskalaispoliisien käyttämästä kumiammuksesta.

Menehtynyt 27-vuotias oli yhden lapsen isä, ja hänen leskensä odottaa parhaillaan pariskunnan toista lasta.

Yli 30 sisäistä tutkintaa

Poliiseja on epäilty myös muista väkivallanteoista. Aiemmin tänä kesänä 22-vuotiaalta mieheltä jouduttiin poistamaan osa kallosta sen jälkeen, kun joukko miehiä oli pahoinpidellyt ja ampunut häntä kumiammuksella.

Miesten oli epäilty olleen poliiseja, ja neljää Marseillen poliisia vastaan on nostettu syytteet tapauksesta. Heistä yksi on pidetty vangittuna tutkinnan ajaksi, ja miehen pidätys on herättänyt närää ranskalaispoliisien riveissä.

Poliisit eri puolilla maata jäivät sankoin joukoin sairausvapaalle protestoidakseen vangitsemispäätöstä, mutta tuomioistuin hylkäsi viime viikolla poliisin pidätyksestä tehdyn valituksen. Poliisi oli myöntänyt oikeudessa ampuneensa kumiammuksen, mikä oli kumonnut aiemman kiiston. Poliisi kuitenkin sanoi, ettei nähnyt kenenkään loukkaantuneen.

Poliisin asianajajan mukaan ei ole todisteita siitä, että kyseisen poliisin ammus olisi loukannut 22-vuotiasta nuorta miestä.

Uutistoimisto AFP:lle kommentoineen poliisilähteen mukaan sisäistä valvontaa tekevä poliisiyksikkö aloitti mellakoiden aikana yhteensä 31 tutkintaa.

Lue myös:

    Uusimmat