Mainos

Ranska vetäytyy Pohjois-Irakin valvontajoukoista

Ranska ilmoitti tänään, että se vetäytyy Pohjois-Irakin kurdialueen ilmatilaa valvovista kansainvälisistä joukoista. Ranska aikoo kuitenkin jatkaa osallistumistaan Irakin eteläosan ilmatilaa valvoviin joukkoihin. Pohjois-Irakin yllä ovat partioineet vuoden 1991 Persianlahden sodan jälkeen amerikkalaiset, englantilaiset, turkkilaiset ja ranskalaiset koneet.

Koneiden tehtävänä on ollut estää irakilaisten koneiden lennot kurdialueen yllä. Tätä ns. lentokieltovyöhykettä valvovien koneiden nykyinen toimiaika päättyy vuoden vaihteessa. Valkoisen talon edustaja sanoi aiemmin tällä viikolla uskovansa, että Ranska pysyy mukana kansainvälisissä joukoissa ensi vuonnakin.

Ranskan virallisen ilmoituksen mukaan ranskalaiskoneet jättäytyvät Pohjois-Irakin ilmatilaa valvovista joukoista, koska ensi vuonna joukoilla ei ole enää humanitaarisia tehtäviä niin kuin tähän mennessä. Ranskan päätöksen taustalla on tarkkailijoiden mukaan Yhdysvaltojen ja Ranskan viimeaikaisten kiistojen ohella Ranskan into päästä mukaan Irakin öljyvarojen hyödyntämiseen.

Ranska on vaatinut, että YK lopettaa talouspakotteet Irakia vastaan. Pakotteet tulivat voimaan Irakin miehitettyä Kuwaitin 1990.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.