Mainos

Ranska valmistautuu Sarkozyyn toiseen vaalivoittoon

Äänestys parlamenttivaaleissa on alkanut jo Ranskan merentakaisilla alueilla. Mielipidemittaukset povaavat vaalivoittoa johtavalle UMP-oikeistopuolueelle.

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn oikeistolaisen UMP-puolueen odotetaan voittavan huomiset parlamenttivaalit. Sosialistit valmistautuvat puolestaan toiseen nöyryytykseen presidentinvaalien jälkeen.

Tällä viikolla julkistetun kyselyn mukaan UMP:n äänimäärä kasvaa yli 40 prosenttiin ja sosialistit joutuvat tyytymään noin 30 prosentin kannatukseen.

UMP:n veikataan saavan 420-460 edustajaa 577-paikkaiseen alahuoneeseen eli kansalliskokoukseen. Puolueella on tällä hetkellä 359 paikkaa. Sosialistien osuus jää todennäköisesti 115-155 paikkaan.

Sosialistit varoittivat kampanjassaan, että valta voi keskittyä liikaa Sarkozylle ja UMP:lle. Presidentinvaalit hävinnyt Segolene Royal muistutti yhteiskunnan tarvitsevan tasapainottavia voimia UMP:tä vastaan.

Äänestys alkoi tänään Saint-Pierren ja Miquelonin saarilla Pohjois-Amerikan itärannikolla ja muilla Ranskan merentakaisilla alueilla. Vaalien toinen kierros järjestetään 17. kesäkuuta.

Sarkozy tarvitsee enemmistön parlamenttiin saadakseen uudistuksen läpi. Hän on kertonut kutsuvansa kansalliskokouksen heinä- ja elokuussa erikoisistuntoihin, joissa käsitellään ensimmäisiä lakialoitteita.

Sarkozy vaatii muun muassa verohelpotuksia ylitöille, korkovähennyksiä asunnonomistajille ja takuuta julkisen liikenteen vähimmäispalveluista lakon aikana. Hän aikoo vaikeuttaa lisäksi maahanmuuttoa.

Presidentin henkilökohtainen suosio on pysynyt myös korkeana. Mielipidemittauksissa lähes 70 prosenttia on sanonut tukevansa Sarkozyn toimia ja miltei 80 prosenttia uskoo, että hän pystyy uudistamaan Ranskaa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.