Ranska on kirjannut aborttioikeuden perustuslakiin ensimmäisenä maana maailmassa – "Maailmanlaajuinen viesti"

Enkelintekijät tappoivat sikiöitä sukkapuikoilla – lääkäri Pekka Raudaskoski näki laittomien aborttien tuhot 6:33
Katso myös: Enkelintekijät tappoivat sikiöitä sukkapuikoilla – lääkäri Pekka Raudaskoski näki laittomien aborttien tuhot

Ranska on kirjannut tänään maanantaina aborttioikeuden maan perustuslakiin ensimmäisenä maana maailmassa.

Ranskan parlamentin alahuone eli kansalliskokous ja ylähuone eli senaatti äänestivät maanantaina aborttioikeutta käsittelevän lakiesityksen puolesta. 

Sekä kansalliskokous että senaatti olivat aiemmin äänestäneet lakiesityksen puolesta myös erikseen.

"Maailmanlaajuinen viesti"

Presidentti Emmanuel Macron kommentoi Ranskassa tehdyn päätöksen lähettävän maailmanlaajuisen viestin.

Selvä enemmistö ranskalaisista on ollut päätöksen kannalla. Mielipidemittausten mukaan yli 80 prosenttia Ranskan väestöstä kannatti aborttioikeuden kirjaamista maan perustuslakiin.

Macron lupasi viime vuonna sisällyttävänsä aborttioikeuden perustuslakiin Ranskassa sen jälkeen kun Yhdysvaltain korkein oikeus oli kesällä 2022 kumonnut aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen Roe vastaan Wade -päätöksen.

Vasemmisto- ja keskustapoliitikot ovat Ranskassa suhtautuneet muutokseen myönteisesti. Osa oikeistosenaattoreista taas on kertonut kokeneensa painetta näyttää uudistukselle vihreää valoa.

Senaatin keskusta-oikeistolainen puhemies Gerard Larcher teki selväksi kannattavansa aborttioikeutta, mutta ei sen kirjaamista perustuslakiin. Hän perusteli mielipidettään sanoen, että ei näe aborttioikeuden olevan uhattuna Ranskassa.

"Askel, joka jää historiaan"

Parlamentin äänestys järjestettiin erityisessä istuntosalissa Versaillesin palatsissa. Parlamentin yhteiset istunnot ovat Ranskassa erittäin harvinaisia, sillä sellainen kootaan koolle vain esimerkiksi perustuslain uudistamista varten.

– Tämä on olennainen askel... askel, joka jää historiaan, Ranskan pääministeri Gabriel Attal sanoi lainsäätäjille ennen äänestystä.

Attal korosti aborttioikeuden olevan uhattuna maailmanlaajuisesti. Hän viittasi aborttioikeudessa viime vuosina tehtyihin tiukennuksiin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Unkarissa ja Puolassa.

Sadat ihmiset osoittivat Versaillesissa maanantaina mieltään aborttioikeuden perustuslakiin kirjaamista vastaan. Pariisissa sadat lakiuudistuksen kannattajat puolestaan seurasivat riemuiten äänestystä ulos pystytetyiltä videonäytöiltä.

Ranska laillisti abortin vuonna 1975.

Lue myös:

    Uusimmat