Mainos

Ranska lämmittelee välejään Venäjän kanssa: ulko- ja puolustusministerit tapasivat idän kollegansa – "Nyt on aika vähentää epäluottamusta"

Ranskan ulko- ja puolustusministeri tapasivat venäläiskollegansa tänään Moskovassa. Ranska katsoo, että nyt on aika höllentää jännitteitä Venäjän kanssa.

Ranskan ja Venäjän ulko- ja puolustusministerit tapasivat ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun Venäjä irrotti Krimin niemimaan Ukrainasta ja liitti sen itseensä.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kuitenkin sanoi, että on liian aikaista puhua Venäjälle asetettujen pakotteiden purkamisesta. Hänen mukaansa vankienvaihdon jälkeen Ukrainan konfliktin ratkaisemiseen on kuitenkin mahdollisuus.

Venäjä ja Ukraina saivat lauantaina vietyä läpi vankienvaihdon, jota oli odotettu jo pitkään.

Vapautettujen joukossa olivat muun muassa ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov ja Ukrainan separatistien riveissä taistellut Vladimir Tsemah, jota pidetään keskeisenä todistajana malesialaisen matkustajakoneen pudottamisessa Itä-Ukrainassa vuonna 2014.

Le Drian sanoi tiedotustilaisuudessa, että nyt on aika vähentää epäluottamusta ja että vankienvaihto loi hyvää tahtoa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoi, että prosessi siteiden solmimiseksi uudelleen Euroopan kanssa on mahdollista ja välttämätöntä. Hän lisäksi toivotti tervetulleiksi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tuoreet kannanotot. Lavrov sanoi niitä todella positiivisiksi ja kuvaili vankienvaihtoa hyväksi merkiksi tulevalle prosessille.

Ukraina-selkkaus kiristi välejä

Venäjän ja Euroopan unionin välit ovat olleet todella kireät vuodesta 2014 sen jälkeen, kun EU ja Yhdysvallat iskivät Venäjää pakotteilla Venäjän liitettyä Krimin itseensä. Ukrainan kriisin ratkaiseminen nousi uudelleen pöydälle, kun Zelenskyistä tuli presidentti huhtikuussa. Hän on sanonut konfliktin lopettamisen olevan hänelle keskeinen tavoite.

Viime kuussa Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan isännöi Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailua Rankassa. Viime sunnuntaina he puhuivat puhelimessa vankien vapauttamisesta.

Asiantuntijoiden mukaan Macron haluaa olla etunenässä Euroopan Venäjä-asioissa. Florent Parmentier Pariisin Sciences Po -yliopistosta sanoo Macronin katsovan, että jos Ukrainan suhteen voi jotain tehdä, se on tehtävä nyt. Parmentierin mukaan se ei tule olemaan helppoa, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan äkillinen liike.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja