Ranska, Egypti ja Jordania Israelille: Älkää hyökätkö Rafahiin

Asekaupan jäädyttäminen Israelin kanssa osui arkaan kohtaan 2:14
Asekaupan jäädyttäminen Israelin kanssa osui arkaan kohtaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti maanantaina hyökkäyksen ajankohdan olevan päätetty.

Ranska, Egypti ja Jordania kehottavat Israelia hylkäämään aikeensa hyökätä Rafahin kaupunkiin Etelä-Gazassa. 

Maiden johtajien yhteisen kannanoton mukaan hyökkäys aiheuttaisi vain lisää kuolemaa ja kärsimystä ja kohottaisi alueellisen eskalaation vaaraa. Rafahiin on paennut arvioiden mukaan pitkälti toista miljoonaa siviiliä.

Useissa eri medioissa maanantaina julkaistussa kannanotossa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi ja Jordanian kuningas Abdullah kehottavat Israelia välittömään tulitaukoon sodassa äärijärjestö Hamasia vastaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaisesti. 

Lisäksi maiden johtajat kehottavat Hamasia vapauttamaan kaikki panttivankinsa.

–  Gazan sodan ja sen aiheuttaman katastrofaalisen humanitaarisen kärsimyksen on loputtava nyt, muun muassa ranskalaisessa Le Monde -lehdessä ja Washington Postissa Yhdysvalloissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa sanotaan.

Macron, al-Sisi ja Abdullah peräänkuuluttavat myös Gazaan päästettävän avun kasvattamista massiivisesti.

Maahyökkäyksen ajankohta päätetty

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi maanantaina, että Rafahiin tehtävän hyökkäyksen ajankohta on päätetty. 

Hän ei kertonut milloin hyökkäys tehdään, mutta sanoi sen olevan välttämätön. Israelin pääliittolainen Yhdysvallat on ilmoittanut vastustavansa maahyökkäystä. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan hyökkäys olisi erittäin vahingollinen paitsi siviileille myös Israelin omalle turvallisuudelle.

Hamas ilmoitti maanantaina perehtyvänsä luonnokseen sopimuksesta aselevosta ja panttivankien vapauttamisesta. Aselevosta on käyty neuvotteluja Kairossa.

Lue myös:

    Uusimmat