Mediat: Yhdysvallat valmistautuu Iranin mahdolliseen kostoiskuun

Asekaupan jäädyttäminen Israelin kanssa osui arkaan kohtaan 2:14
Asekaupan jäädyttäminen Israelin kanssa osui arkaan kohtaan, kerrottiin eilen iltauutisissa.

Yhdysvallat on valmistautumassa Iranin mahdolliseen kostoiskuun, joka kohdistuu yhdysvaltalaiskohteisiin Lähi-idässä. Asiasta kertovat viranomaislähteisiinsä nojaten muun muassa Reuters, NBC ja CBS.

Yksi lähde kuvaili Reutersille, että Yhdysvallat on korkeassa valmiustilassa iskun tai iskujen varalta. CBS:n lähteen mukaan yhdysvaltalaistiedustelu on saanut viitteitä, että iskussa voitaisiin mahdollisesti käyttää muun muassa Shahed-lennokkeja.

Iran on vannonut kostavansa Israelin maanantaisen iskun sen suurlähetystön alueelle Syyrian Damaskoksessa. Iskussa kuoli ainakin 13 ihmistä, joiden joukossa kaksi Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen korkea-arvoista johtajaa.

Siviilikohteisiin ei todennäköisesti isketä

Mahdollisen iskun tekoaika ja kohde tai kohteet eivät medioiden mukaan ole vielä selvillä, mutta yhtenä vaihtoehtona pidetään vastavuoroisesti iskua Israelin diplomaattisiin kohteisiin. NCB:n lähteen mukaan kostoisku Israelia vastaan kohdistuisi ennemmin tiedustelu- tai sotilaskohteisiin kuin siviilikohteisiin. Hyökkäys toteutetaan todennäköisesti ennen Ramadanin päättymistä ensi viikolla.

Jos isku toteutetaan esimerkiksi lennokeilla tai ohjuksilla, oma mysteerinsä on niiden laukaisualue. Jos ne laukaistaisiin esimerkiksi Irakista tai Syyriasta, voisi Iran näennäisesti ja julkisesti kiistää olevansa niiden takana.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat painottaneet Iranille, ettei sillä ollut ennakkotietoa maanantaisesta iskusta. Tämän toivotaan estävän yhdysvaltalaiskohteisiin kohdistuvan iskun materialisoitumisen. Presidentti Joe Biden keskusteli kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirbyn mukaan uhasta torstaina pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa ja vakuutti, että Washington pysyy Jerusalemin tukena sen puolustautuessa Iranin uhkien edessä.

Iran varoittanut Yhdysvaltoja

Iran on puolestaan varoittanut Yhdysvaltoja, ettei se lankeaisi Netanjahun asettamaan ansaan.

– Pysykää loitolla, niin teihin ei satu. Vastauksena tähän, Yhdysvallat on pyytänyt Irania olemaan iskemättä yhdysvaltalaiskohteisiin, Iranin presidentin neuvonantajiin lukeutuva Mohammad Jamshidi kirjoitti X-palvelussa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja kertoi CBS:lle, että Iranin viesti oli vastaanotettu. Yhdysvallat puolestaan vastasi, ettei Iranin kannattaisi käyttää Israelin iskua tekosyynä iskeä yhdysvaltain henkilöstöä tai kohteita vastaan. Edustaja luonnehti vastauksen olleen varoitus. Myös korkea-arvoinen yhdysvaltalaishallinnon edustaja vahvisti NBC:lle, että Iranin viesti oli vastaanotettu ja varoitus annettu.

Ainakin viisi ulkomaalaista avustustyöntekijää kuoli Israelin iskussa 2:44
Ainakin viisi ulkomaalaista avustustyöntekijää kuoli Israelin iskussa.

Lue myös:

    Uusimmat