Sarja Israelin virheitä johti seitsemän avustustyöntekijän kuolemaan Gazassa

Sarja Israelin armeijan tekemiä virheitä johti seitsemän avustustyöntekijän kuolemaan Gazassa, sanoo Israelin armeija. Asiasta kertovat muun muassa Washington Post ja New York Times.

Avustustyöntekijät kuolivat Israelin hyökättyä saattuetta vastaan maanantaina.

Avustusjärjestö World Central Kitchenin mukaan Israel hyökkäsi saattuetta vastaan, vaikka reitti oli koordinoitu yhdessä Israelin kanssa.

Israelin armeijan mukaan se ei iskua tehdessään noudattanut omia protokoliaan. Sotilaiden käskettiin avata tuli, koska vaillinaisen ja virheellisen tiedon pohjalta arvioitiin, että yksi saattueessa ollut henkilö kantoi asetta, New York Times kirjoittaa.

– Virhe tapahtui väärän tunnistuksen vuoksi yöllä monimutkaisissa olosuhteissa sota-aikana. Sitä ei olisi saanut tapahtua, kommentoi Israelin asevoimien komentaja Herzi Halevi.

Kahdelle upseerille potkut

Israel on tänään ilmoittanut erottavansa tapauksen vuoksi kaksi upseeria, everstin ja majurin. Lisäksi Israelin eteläisten asevoimien komentajaa tullaan virallisesti nuhtelemaan iskusta.

Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari kuvaili tapahtunutta tragediaksi.

– Tämä on vakava tapahtuma, josta me olemme vastuussa eikä sitä olisi saanut tapahtua, hän sanoi.

Avustusjärjestö World Central Kitchen vaatii, että tapausta tutkimaan perustetaan riippumaton tutkijaryhmä, koska Israelin armeija ei voi uskottavasti tutkia omia toimiaan.

USA tuomitsee iskun

Israelin tärkein tukija Yhdysvallat on julkisesti suhtautunut hyvin kriittisesti iskuun. 

Presidentti Joe Bidenin mukaan Israel ei ole tehnyt riittävästi suojellakseen avustustyöntekijöitä. Samalla Biden totesi, ettei Israel myöskään ole tehnyt tarpeeksi suojellakseen siviilejä.

YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi päätöslauselman, joka vaatii muun muassa kaiken asekaupan keskeyttämistä Israeliin. Bidenin kommenteista huolimatta Yhdysvallat äänesti päätöslauselmaa vastaan.

Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan yli 33 000 palestiinalaista on kuollut Israelin iskuissa lokakuun 7. päivän jälkeen. Israelin ja Hamasin välinen sota alkoi, kun Hamas hyökkäsi Israeliin.

Israelin joukot vetäytyivät Al-Shifan sairaalasta – jäljellä vain rauniot ja ruumiita 0:49

Israelin joukot vetäytyivät Al-Shifan sairaalasta – jäljellä vain rauniot ja ruumiita.

Lue myös:

    Uusimmat